KONTRABAS V KOVAČICI

KONTRABAS V KOVAČICI
 
KOVACICA 00-24 sa menuje blog a majiteľ je podpísaný ako Janko Takac. Na blogu je článok o hosťovaní SVD v Kovačici. Preberáme ho v úplnom znení.
 
U subotu, 18. oktobra, u Kovačičkom domu kulture je gostovalo Slovenske Vojvodinske Divadlo iz Bačkog Petrovca. Mogli smo da pogledamo monodramu Patrika Saskinda KONTRABAS (1980). Predstava je odigrana na slovačkom jeziku i to na maloj sceni. Ulogu je tumačio Miroslav Babiak, predstavu je režirala Vladislava Fekete a scenografiju je odradio Stevan Mošo. Reklame gotovo da nije ni bilo. Mislim da se sve svodilo na jedan plakat na ulazu u Dom Kulture. Ulaznica je kostala 100 dinara. Predstavu je posetilo oko petnaestak ljudi. U sali nije bilo grejanja.
 
Monodrama Kontrabas je prvo značajnije delo nemačkog pisca, dramaturga i esejiste Patrika Saskinda. Ubrzo po objavljivanju i postavljanju na scenu, ova monodrama postaje omiljena kod nemačke publike. Svetsku slavu Saskind zasluženo dobija tek prošle godine kada je njegova drama Parfem postavljena na veliko platno i postala filmski hit. Protagonisti u Saskindovim dramama su najčešće usamljeni mizantropi, autsajderi koji se povlače iz javnog života ali i dalje čuvaju i neguju svoju želju za ljubavlju i prihvatanjem od strane drugih. Zbog toga su Saskindove drame uvek primamljive kako široj publici tako i psiholozima i filozofima.
 
Miroslav Babiak se odlično snašao u ulozi anonimnog kontrabasiste, državnog službenika, radnika u operskom orkestru. Pripremajući se za odlazak na posao tj. novu opersku premijeru, kontrabasista nam pripoveda svoju životnu priču. Vidimo sve frustracije ''malog čoveka'', nikogovića u orkestru koji žudi da bude primećen, saslušan i prihvaćen ...
 
Predstava je uprkos malom (katasrofalnom) odzivu publike dobro prošla. Posetioci su mogli da uživaju u profesionalno postavljenoj i odigranoj monodrami (što nije tip predstave kakav se često vidje u našem mestu) i da bar malo obogate svoj kulturni život. Voleo bih da ovakvih dešavanja u Kovačici ima mnogo, mnogo više, ali vidim i sam da se to sa ovako slabom posećenošću najverovatnije nikada neće ostvariti.
 
 kovacica00-24.blogspot.com
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články