Pivnickí žiaci zanechali 5+ ekologický odtlačok vo Viedni

Pivnickí žiaci zanechali 5+ ekologický odtlačok vo Viedni
 
Základná škola 15-ho októbra z Pivnice je jednou zo štyroch víťazných škôl na Medzinárodnej iniciatíve pre ochranu životného prostredia vo Viedni, kde prebiehala záverečná súťaž Svetového fondu pre prírodu a nadácie Erste.
 
foto
 
Foto: http://wwf.panda.org
 

Prestížne uznanie v súťaži “Európske školy pre život planéty” pivnickým žiakom, na základe oficiálneho vyhlásenia Nadácie, sa dostalo v konkurencii škôl zo siedmych krajín v regióne za projekt z oblasti zachovania životného prostredia “Ekologický odtlačok”.
 
- Projektom “Európske školy pre život planéty” sme žiakov chceli zaktivizovať a umožniť im prejaviť sa vo vyjadrovaní svojho názoru vo verejnosti a v motivovaní iných. Povedala šéfka tohto projektu Svetového fondu Barbara Taušer.
 
Účastníci rozdelení do 30-tich tried z Bulharska, Chorvátska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, Srbska, Slovinska a Ukrajiny reagovali na výzvu Svetového fondu na ochranu prírody a zastali si na obranu životného prostredia a budúcnosti Európy. Žiaci vekových skupín od 12 do 17 rokov, sedem mesiacov pracovali na eko projektoch na zadané témy “Dunaj – európska životná línia” a “Ekologický odtlačok”. Robili výskumy, viedli debaty, odchádzali na expedície do prírody…a projektové idei a ich realizácia v úplnosti záviseli od kreativity žiakov. Zo sloganom “Sleduj zelenú líniu” iniciovali kampaň proti používaniu vreciek z umelých hmôt. Piati žiaci z každej víťaznej skupiny na jeseň strávia týždeň v prírodnom kempe v Rakúsku.
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články