Centrum na periférii – periféria v centre, v Kysáči – perom a objektívom Michala Ďurovku

Centrum na periférii – periféria v centre, v Kysáči – perom a objektívom Michala Ďurovku
 
V dňoch 10. a 12. júna 2011 v Kysáči prebiehalo kultúrne podujatie pod názvom: Centrum na periférii – periféria v centre. V piatok 10. júna na Základnej škole Ľudovíta Štúra sa realizoval Žiacky veľtrh a výstava Môj koníček, a prebiehali i športové aktivity – Deň otvorených dverí kde sa zúčastnili i žiaci i rodičia a starí rodičia.
 
foto
 
Žiacky veľtrh
 
Toto vydarené a navštívené podujatie v škole otvorila riaditeľka Anna Gašparovićová. Nechýbalo ani divadelné predstavenie pre deti Varí, varí sa, varí v predvedení divadelného súboru Čarolija.
 
foto
 
Výstava v škôlke Lienka
 
V škôlke Lienka sympatickú výstavu detských výkresov pod názvom Moja fantázia, otvorila vedúca vychovávateľka Anna Čižmanská a v programe otvárania výstavy tancovali škôlkari.
 
foto
 
V Spolku kysáčskych žien pražili lepňa a pampúchy
 
V priestoroch Starej fary dvere etno izby otvorili členky spolku kysáčskych žien ktoré k tejto príležitosti pripravili lepňa s cesnakom a lekvárové a bielkové pampúchy. Spolok kysáčskych žien predstavila predsedníčka Ľudmila Berediová Stupavská.
 
foto
 
Kysáčski maliari ochotníci (foto: Anna Bičiarová)
 
V piatok večer v priestoroch Slovenského národného domu, v Galérii SND, bola vernisáž výstavy obrazov 16 – tich kysáčskych maliarov ochotníkov, ktorých práce si prišli pozrieť početní návštevníci.
 
foto
 
Obraz Zuzany Grňovej
 
Na začiatku otváracieho programu Milina Chrťanová spred Kultúrno – umeleckého spolku Vladimíra Mičátka zarecitovala Básnické prirovnania autora Alexandra Petrova. Kurátor výstavy Michal Ďurovka moderoval otvárací program v ktorom predstavil všetkých autorov na výstave prostredníctvom rozhovorov. Na základe zoskupených prác 16-tich autorov - Kysáčskych maliarov ochotníkov možno konštatovať že v Kysáči sa začalo maľovať ešte pred druhov svetovou vojnou, v rokoch 30-tych a možno aj skôr.
 
foto
 
Obraz Zuzany Kulíkovej
 
Počet samoukých výtvarníkov v Kysáči je pravdepodobne väčší než 16 autorov, ale v danom momente sa podarilo zoskupiť toľkých. V prípade že v Kysáči ešte jestvujú maliari o ktorých nevieme možno je toto príležitosťou, aby aj ich obrazy uzreli svetlo sveta, na nasledujúcej výstave takéhoto rázu, ktorá by sa mala realizovať aj o rok. Na tejto výstave keď ide o výtvarnícke žánre, sú zastúpene krajinky, figurálne kompozície, portréty a zátišia. Samozrejme je tu rôznorodá paleta umeleckého podania znázornených motívov.
 
foto
 
Obraz Márie Vozárovej
 
Kysáčski maliari sa popasovali s výtvarnými prejavmi od insity až po realizmus. Potykali si s rôznorodými námetmi od biblických tém, slovenského folklóru, salašov, kysáčských ulíc, úchvatných krajiniek, kvetinových zátiší, realistických portrétov, figúr a aj zvierat až po surrealistické inšpirácie a súčasné témy korešpondujúce s komiksom. Čo sa týka techník sú tu olejomaľby, akvarely, potom obrazy namaľované temperami, kresby uhlíkom a ceruzou, a nechýbajú ani kamenné sošky, brúsené a maľované kraslice a umelecké aranžmány z ovocia a zeleniny vypracované technikou Carving.
 
foto
 
Obraz Ondreja Marčoka
 
Na výstave ktorá bude otvorená do 19. júna, výtvarnými prácami sú zastúpení 16-ti autori: Mária Francistá rod. Marčoková (1921 - 2004), Zuzana Agárská rod. Pavlová (1921 - 2009), Zuzana Kulíková rod. Sabová (1938 - 1984), Zuzana Grňová (1940), Mária Sláviková (1948), Šimon Zloch (1950), Ondrej Marčok (1956), Mária Vozárová (1959), Pavel Podobný (1962 - 2010), Anna Kolárová (1963), Pavel Koza (1963), Ľudmila Berediová – Stupavská (1964), Pavel Chrťan (1965), Miloslav Kardelis (1966), Pavel Kolár (1970) a Jaroslava Vranková (1979).
 
foto
 
FS Vreteno v gala koncerte
 
Podujatie Centrum na periférii – periféria v centre, sa skončilo v nedeľu večer 12. júna, vo veľkej sále Strediska pre kultúru, informovanie a vzdelávanie Kultúrno informačného strediska Kysáč, Galakoncertom pod názvom Kysáč - centrum kultúry. V tomto, obecenstvom veľmi navštívenom programe ktorý moderovala Daniela Đukićová, uvítací príhovor mala predsednáčka Rady MS Kysáč Anna Vozárová. Keď ide o domácich účastníkov, vystúpili: Detská folklórna skupina PU Lienka, žiačka poetka - Maja Vargová, DFS Vienok, FS Vreteno a spevácke skupiny KIS Kysáč – dievčenská, ženská a mužská. Nechýbali ani hostia: KUS “Sveti Sava” Kać, Orchester ‘‘Aleksandar’’ Nový Sad, Novosadski Nonet a herec Milovan Filipović.
 
foto
 
KUD Sveti Sava, Kać v gala koncerte
 
Iniciátorom projektu Centrum na periférii – periféria v centre je Mestská správa pre kultúru a organizátorom združenie občanov STRADA Nový Sad. Podobné podujatia prebiehali aj vlani a v pláne sú i ďalšie v miestnych spoločenstvách na územi Mesta Nový Sad. Tentoraz spoluorganizátormi im boli Miestne spoločenstvo Kysáč a KIS Kysáč.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články