40. Stretnutie pod lipami

40. Stretnutie pod lipami
 
Jubilejné 40. Stretnutie pod lipami prebiehalo práve tam, kde v roku 1972 aj vzniklo. Pod petrovskými lipami znela poézia, hudba rozprávala... Cena Rozletov 2010 /poézia/ sa dostala do rúk Jarmily Hricovej zo Starej Pazovy. Cenu pre najlepšie ilustrácie udelili Maríne Strakúšekovej z Kovačice.
 
foto
 
Stretnutie pod košatými stromami (Foto: S. L.)
 
Jubilejné Lipy sa začali otvorením spoločnej výstavy rozletovských ilustrátorov a ústredný program usporiadali v Gymnáziu Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci.
 
Vlastnú tvorbu prezentovali mladí výtvarníci a básnici z viacerých slovenských prostredí – Petrovca, Hložian, Kysáča, Selenče, Padiny, Kovačice, Starej Pazovy, ba dokonca aj z Belehradu. Prítomným zaspievali Anna Zorňanová a Ivana Vozárová. Najdôležitejšie sú však ceny Rozletov za rok 2010 za najlepšiu poéziu a ilustrácie. Ilustrácie a verše uverejnené v rubrike Rozlety, v posledných desiatich číslach časopisu Vzlet hodnotili dve komisie. Komisia pre výtvarné práce pracovala v zložení: predseda komisie Michal Ďurovka a členky Daniela Triašková a Ivana Kuľová. Komisia pre poéziu uverejnenú v rubrike Rozlety pracovala v zložení predsedníčka Zdenka Valentová-Belićová, členky Mária Kotvášová-Jonášová a Marta Pavčoková. Cena Rozletov 2010 /poézia/ sa dostala do rúk Jarmily Hricovej zo Starej Pazovy. Cenu pre najlepšie ilustrácie udelili Maríne Strakúšekovej z Kovačice.
 
Spisovateľke Márii Kotvášovej Jonášovej riaditeľ NVU HĽ Samuel Žiak odovzdal autorské výtlačky druhého vydania populárneho čítania pre mládež Mať 15 je také ťažké alebo Striptíz a celkom novej knihy pod názvom Sami dobrí žiaci.
 
Organizátormi Stretnutia pod lipami sú NVU Hlas ľudu a časopis Vzlet. Usporiadali ich v spolupráci s hostiteľom - Gymnáziom Jána Kollára so žiackym domovom v Petrovci, Radou Miestneho spoločenstva Báčsky Petrovec a Slovenským vojvodinským divadlom. Významnú podporu poskytli NRSNM, ÚSŽZ, ale aj Slovenské vydavateľské centrum, Asociácia slovenských novinárov a iní priaznivci krásneho slova.
 
foto
 
Rozletovcov pobavili aj mladé Hložančanky (Foto: S. L.)
 
Koncepciu Stretnutia pod lipami vo veľkej miere vypracoval šéfredaktor Vzletu Stevan Lenhart a moderovala Andrea Speváková. Program uzavrel mini-koncert hudobnej kapely novšieho dáta - Deža Bu, ktorú si založili mladé Hložančanky.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články