O decentralizácii aj na Palići

O decentralizácii aj na Palići
 
V rozvitých štátoch práve položenie lokálnych médií a médií ktoré vysielajú program v jazykoch národnostných menšín je meradlom stupňa demokracie, lebo práve oni sú jej piliermi. Uzhodli sa na tom novinári a školitelia počas trojdňového seminára Decentralizácia, regionalizmus, médiá – ktorý prebiehal na Palići. Seminár bol logickým pokračovaním edukácií o statuse Vojvodiny a informovaní o Vojvodine.
 
foto
 
Foto Maja Ledjenac (NDNV)
 
Na seminári sa zúčastnilo 21 mediálnych pracovníkov z celého Srbska, novinári a študenti z Nového Sadu, Bečeja, Kikindy, Knjaževca, Belehradu, Valjeva, Paraćina, Kragujevca, Nového Pazara, Pirota. Ako ozrejmil generálny tajomník Nezávislého spolku novinárov Vojvodiny (NDNV) Nedim Sejdinović, decentralizácia a témy týkajúce sa eurointegrácie a demokratizácie nášho štátu, i keď sa dnes často o nich hovorí, sú vlastne veľkou neznámou nielen pre občanov aj ale pre novinárov a ich podstatu médiá najčastejšie nezachytia.
 
Dôležitými prvkami v procese decentralizácie sú z jednej strany štát, z druhej mimovládne organizácie a tretiu zložku určite tvoria médiá. Decentralizácia je nevyhnutná a nemôžeme sa jej vyhnúť – tvrdia odborníci. Tento proces by mal moc a rozhodnutia priblížiť občanom a umožniť im veľmi praktické a jednoduché spôsoby realizácie potrieb a využívania všetkých práv. Podľa výskumu verejnej mienky, uskutočneného mimo Vojvodiny, vidno, že občania Srbska podporujú decentralizáciu a tento proces označili ako žiaduci. Počas seminára Decentralizácia a média účastníci mali k dispozícii renomovaných odborníkov a znalcov tejto oblasti, akým sú riaditeľ Centra pre regionalizmus Aleksandar Popov, Centra pre regionálnu politiku Jovan Živković, námestník riaditeľky Kancelárie Národnej rady pre decentralizáciu Republiky Srbsko Nenad Živković, podpredsedníčka vojvodinského zhromaždenia Maja Sedlarevićová, publicista Mirko Djordjević, členovia NDNV Žužana Serenčešová a Branka Dragovićová Savićová, ako aj Miroslav Prokopijević z Centra pre slobodný trh a predstaviteľ Stálej konferencie miest a obcí (SKGO) Aleksandar Bućić.
 
NDNV tento seminár usporiadal za podpory britského veľvyslanectva v Belehrade a americkej nadácie Národná základňa pre demokraciu.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články