Deň zahraničných Slovákov a Dolnozemský jarmok

V Bratislave 4.-6. júla
 
Deň zahraničných Slovákov a Dolnozemský jarmok
 
Tohtoročné podujatie Deň zahraničných Slovákov bude trvať nie jeden, lež tri dni: od pondelka do stredy. Ústredné oslavy sú stanovené na 5. júla, ktorý je Pamätným dňom zahraničných Slovákov a zároveň aj štátnym sviatkom v SR- sviatkom sv. Cyrila a Metoda. V ten deň sa na Starej Tržnici na námestí SNP v Bratislave zorganizuje Dolnozemský jarmok. Podujatie sa začne v pondelok napoludnie na Úrade vlády SR, kde usporiadajú vernisáž obrazov nášho akademického maliara Pavla Čániho.
 
foto
 
Pavel Čáni (1953) patrí medzi najznámejších slovenských maliarov z Vojvodiny. Samostatne vystavuje od roku 1980 a na Slovensku mal viacero výstav, okrem iného roku 2004 v prezidentskom paláci.
 
Na Dolnozemskom jarmoku sa zúčastní asi 200 účinkujúcich zo Srbska, Maďarska a Rumunska s remeslami, folklórom, insitným maliarstvom a ďalšími formami umenia a samozrejme dolnozemskou gastronómiou. Nebudú chýbať pirohe, opekance, palacinky, rejteša, makový koláč, baranča z cukru, pampúche, lepňa, herovke, gulaš, šusťovníke, kiflíke, ťufty, kysnuté koláče, salovie buchtičke, svadobnvo koláča, brdovce, rezance, šiflíčky, griliaš, opekance s makom, petrovská klbása, kysáčska sárma, capalov ...Jarmok večer ukončia ľudovou veselicou za účinkovania krajanských spevákov, harmonikárov, citaristov a ďalších ľudových hudobníkov.
 
Dolnozemský jarmok, jarmok umenia a gastronómie, je novším podujatím, ktoré striedavo organizujú Slováci žijúci v Maďarsku, Rumunsku a vo Vojvodine. Po prvýkrát sa usporiadal v Budapešti roku 2008, potom roku 2009 v Petrovci a vlani v Rumunsku.
 
Okrem jarmoku, v utorok 5. júla o 15:30 je naplánovaná aj púť na Devín -výstup na staroslávny hrad a uctenie si štátneho sviatku Slovenskej republiky - sviatku sv. Cyrila a Metoda.
 
V záverečný deň, v stredu 6. júla bude ustanovujúce zasadnutie Zboru poradcov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Členom tohto novovytvoreného poradného orgánu ÚSŽZ zo Srbska je Pavel Zima z Kulpína.
 
Program Dňa zahraničných Slovákov pripravuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) a záštitu nad ním prevzala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články