Slováci zo Srbska na Dolnozemskom jarmoku

Slováci zo Srbska na Dolnozemskom jarmoku
 
V utorok 5.júla na slovenský štátny sviatok Cyrila a Metoda, v rámci Dňa zahraničných Slovákov, Pamätného dňa zahraničných Slovákov, prvýkrát na Slovensku sa konal Dolnozemský jarmok.
 
foto
 
Slávnostné otvorenie podujatia (Foto Ján Jančovic)
 
Miestom jeho diania bola Stará radnica na Námestí SNP v Bratislave, kde Slováci z Maďarska, Rumunska a Srbska predstavili a ponúkli množstvu návštevníkov svoje tradičné výrobky a predmety z oblasti ľudovoumeleckej výroby, ľudových remesiel, insitnej a výtvarníckej tvorby, etnogastronomických špecialít a iných odvetví dolnozemskej proveniencie. Najväčšie zastúpenie mali Slováci zo Srbska, ktorí prišli predstaviť svoje tradičné umenie, remeslá a ľudovú stravu zo všetkých troch obývaných regiónov Báčky, Banátu a Sriemu.
 
foto
 
Na jarmoku nechýbali ani kultúrne a zábavné obsahy a petrovskí herci Zuzana Tárnociová a Ján Brna (Foto Ján Jančovic)
 
Spolok žien Ruža z Aradáča vo svojom stánku, v ktorom ochotnými hostiteľkami boli Ružena Gálová, Mária Hroncová a Anka Bagľašová ponúkal hosťom herouke, trutule, salové koláčiky. V programe sa predstavili a u návštevníkov vzbudili nebývalý záujem arádačske meškárky Spolok žien Slovenka z Hložian v ktorom svadobný koláč, šprice a smotanové rezne odporúčala Viera Miškovicová mal veľa záujemcov zo všetkých vekových skupín. Bieloblatský klub žien upútal štrúdľou a na druhej strane Slankamenské Vinohrady kvalitným sriemskym vínom, ktoré sa za krátky čas minulo. To isté platilo aj pri petrovských klobásach a širokej ponuke domácich kulinárskych špecialít z kuchyne členiek Spolku petrovských žien.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Najdlhšie rady čakajúcich bol pred stánkom Spolku slovenských žien z Kysáča, kde sa podávala sárma, pampúchy a lepene. Žeby aj preto, že ich ponúkala príťažlivá krojovaná Ľudmila Berédiová? Svojou obsiahlou expozíciou s bohatou ponukou výšiviek, vitráží, kraslíc a maľovaných tekvíc z produkcie Snežany Pavelovej predstavil SKUS Detvan z Vojlovice, ktorý navyše sem prišiel aj so svojim súborom bavil prítomných hostí. Na tomto festivale nemohol chýbať SKUS J. Čmelíka zo Starej Pazovy, ktorý pripravil chutný guľáš, pazovské špeciality šušťovníky, ťufty a kyflíky. Umelecký okruh vydareného dolnozemského festivalu zastrešovali kovačickí insitní umelci Pavel Cicka, Zuzana Vereská, z Pivnice Zuzana Pudelková, výrobca huslí Ján Nemček, tokár Pavel Vereský. Po širokej ponuke klobás dobre chutilo nielen sriemske víno, ale aj zdravé výrobky z produkcie selenčskej spoločnosti ZDRAVO Organic s.r.o. Dolnozemský jarmok, ktorý skončil nad očakávanie pokračoval vo večerných hodinách ľudovou veselicou. O dobrú náladu sa nej pričinila aj kovačická hudobná skupina vedená predníkom Jánom Markom.
 
Z Bratislavy exkluzívne pre kulpin.net
Ján Jančovic
 
foto

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články