„Idem, idem, lebo misím....“

„Idem, idem, lebo misím....“
 
V nedeľu večer sa ukončili 46-te Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve. Konali sa pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Ani teploty 35 stupňom neodradili asi 50-tisíc návštevníkov, ktorí namiesto kúpalísk uprednostnili návštevu Detvy. Popoludňajší program si nenechal ujsť ani sám prezident Gašparovič.
 
foto
 
http://dtonline.sk/tag/46-rocnik-folklornych-slavnosti-pod-polanou/
 
foto
 
Foto: SKOS Detvan  
 
Jedinečnú atmosféru podpolianskych slávností tento rok návštevníci mohli zažiť počas desiatich scénických programov na ktorých vystúpilo okolo 1600 účinkujúcich.
 
V sobotu v programe Aby deti deťmi boli sa na slávnostiach pod Poľanou predstavil i tanečný súbor Základnej školy Mladých pokolení z Kovačice a na záverečnom programe Krajanskej nedele Idem, idem, lebo misím ako predstaviteľ Srbska vystúpil vlaňajší víťaz Folklórneho festivalu Tancuj, tancuj... SKOS Detvan z Vojlovice ako i sólová speváčka Katarína Mosnáková a hudobník Ondrej Maglovský. Vojvodinských Slovákov a našu krajinu reprezentovali dôstojne a na vysokej úrovni, za čo im patrí hlboká poklona. Okrem v Detve, vojlovickí Detvanovci s celovečerným programom vystúpili ešte aj v Hriňovej. Do Detvy a Hriňovej Vojlovičania odcestovali z Bratislavy, kde sa zúčastnili na Dolnozemskom jarmoku. Na Slovensku sa predstavili nielen tancom, lež aj s ručnými prácami.
 
foto
 
Foto Ján Jančovic
 
V sprievodných podujatiach 46-tych Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve bola prezentovaná tvorba padinských insitných umelcov Anny Kotvášovej a Pavla Povoľného Juhása pod názvom Obrázky z dolnej zeme.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články