Krajina javorového listu v Prievidzi

Krajina javorového listu v Prievidzi
 
Výstava fotografií dolnozemského Slováka Ondreja Miháľa, žijúceho v Kanade
 
Je tu letné dovolenkové obdobie, ktoré si môžeme spríjemniť zážitkami na podujatiach organizovanými kultúrnymi inštitúciami. Cestovateľské zážitky Vám čiastočne môže nahradiť návšteva výstav fotografií z nezabudnuteľných miest ako je napríklad Kanada.
 
foto
 
Dňa 18. 7. 2011 Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v spolupráci s autorom Ondrejom Miháľom a kanadskou ambasádou v Bratislave otvára fotografickú výstavu pod názvom Moja Kanada. Je to autorova prvá výstava fotografií venovaná kanadskej tematike, ktorá mala svoju premiéru v Belehrade v roku 2009. Do roku 2011 bola využívaná v rámci prezentácií kanadského veľvyslanectva v Belehrade na podujatiach v Srbsku, Macedónsku, Čiernej Hore a Kosove. Na Slovensku má táto výstava premiéru práve v Prievidzi, a to v galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.
 
foto
 
Ondrej Miháľ je pôvodom vojvodinský Slovák, ktorý žije a pracuje v Kanade od roku 1967. Výstava fotografií prezentuje autorov pohľad na krajinu javorového listu s druhou najväčšou rozlohou na svete. Kanaďania sú národom prisťahovalcov, zmesou mnohých kultúr a domorodej indiánskej populácie. Rozpráva sa tam po francúzsky i po anglicky. To je dôvod, prečo sa táto krajina nazýva „to najlepšie z dvoch svetov“. Krásna krajina Severného Ontária ponúka veľa fotografických inšpirácií. Autor fotografií sa zameral aj na najväčšie mesto Kanady - Toronto s jeho okolím, kde sa nachádzajú niektoré z najväčších budov na svete a z etnického hľadiska je to jedna z najpestrejších oblastí na našej planéte. Jedným z etník sú Mennoniti, ktorí si vybrali Kanadu a Ontário za svoj domov v roku 1807. Ich koňmi ťahané bričky chodia po vlastných dráhach na provinčných cestách v ontárijskom regióne Waterloo. Fotografie z ostrova Manitoulin nám ukazujú, ako asi vyzerala Kanada pred príchodom Európanov. Autor Ondrej Miháľ dúfa, že prostredníctvom jeho fotografií spoznáme Kanadu trochu lepšie. Pre širokú verejnosť je táto výstava sprístupnená do 19. 8. 2011 v galérii Regionart pri RKC v Prievidzi na Záhradníckej ul. 19.
 
Mgr. Jana Hvojniková, manažérka kultúry
Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články