Chabne záujem o stredoškolské odborné vzdelávanie po slovensky?

Chabne záujem o stredoškolské odborné vzdelávanie po slovensky?
 
Stredná poľnohospodárska škola v Báči v školskom roku 2011/2012 získala možnosť otvoriť slovenské oddelenie. Ministerstvo školstva schválilo aj maximálny počet žiakov: až 24. Prvá zápisná lehota je za nami a do tohto oddelenia sa žiaľ nezapísal nik, kým do slovenského oddelenia v strednej poľnohospodárskej škole vo Futogu, kde sa tiež mohlo zapísať 24 žiakov, sa zapísali iba traja uchádzači.
 
foto
 
Riaditeľka školy v Báči Libuša Fačarová
 
Podľa slov riaditeľky Strednej poľnohospodárskej školy v Báči Libuše Fačarovej, chyba je v oneskorenom rozhodnutí z Ministerstva Srbska. Báčska stredná škola tak, napriek všetkým snahám vážnejšie spropagovať toto nové slovenské oddelenie, nemala nadostač času.
 
Na zamyslenie však je skutočnosť, že okrem Obce Báč sú tu aj odžacká, báčskopalanská a bačskopetrovská obec, v ktorých žijú Slováci a žiaden žiak Slovák z týchto obcí neprejavil záujem o školu v Báči a stredoškolské poľnohospodárske vzdelávanie po slovensky. Slovenské oddelenie na tejto škole bolo plánované v rámci štvorročného vzdelávacieho programu.
 
Keď ide všeobecne o zápis, na tejto škole najväčší záujem vládol o smer poľnohospodársky technik, kde je zaznamenaný väčší záujem ako čo majú povolený počet žiakov. Riaditeľka školy dúfa, že Ministerstvo povolí zápis všetkých týchto žiakov. Na ostatných smeroch na tejto škole, ako je mechanik poľnohospodárskych strojov a výrobca potravinárskych výrobkov majú ešte vždy voľné miesta.
 
Riaditeľka Fačarová má nádej, že povolenie otvoriť slovenské oddelenie zostane platné aj v ďalšom školskom roku, čo by škole umožnilo viacej času a väčšie možnosti náležitejšie sa pripraviť a vážnejšie predstaviť budúcim žiakom školu a vzdelávacie programy na škole.
 
Aj tento prípad svedčí, že by problému vzdelávania na stredných školách v slovenskej reči Národnostná rada mala venovať väčšiu pozornosť. Nanajvýš je alarmujúci údaj, že sa do dvoch plánovaných slovenských oddelení stredných poľnohospodárskych škôl, v Báči a Futogu, úhrne zapísali iba traja žiaci. Vážne sa treba zamýšľať aj nad tým, v čom spočíva problém: v nezáujme žiakov Slovákov o tento smer, slovenský jazyk alebo niečo tretie.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články