Vojvodine hrozí bankrot?

Vojvodine hrozí bankrot?
 
Vo včerajších novinách Dnevnik, v interview s podpredsedom pokrajinskej vlády Ištvanom Pastorom, bolo zverejnených viac alarmujúcich údajov. Ištvan Pastor totiž upozorňuje na neuctievanie záväzkov voči Vojvodine zo strany republikových orgánov, a dodáva, že našej pokrajine hrozí hospodársky kolaps. Pastor spresňuje, že Republika Srbsko z plánovaných 10,2 miliárd za 6 mesiacov pokrajine vyplatila iba 1,4 miliárd. Pokrajinský premiér Bojan Pajtić dnes reagoval na toto vyhlásenie, avšak aj sám uznal, že z republikovej do pokrajinskej pokladnice sa peniaze neprenášajú plánovanou dynamikou.
 
Podľa hodnotenia Ištvana Pastora, už roky sa z republikového do vojvodinského rozpočtu zlieva čoraz menej peňazí. V tomto roku je, podľa jeho názoru, problém natoľko vypuklý, že vojvodinskému hospodárstvu už hrozí ekonomický bankrot.
 
Predseda vojvodinskej vlády Bojan Pajtić vyhlásenie Ištvana Pastora zhodnotil ako príliš silné a dodal, že o bankrote nemožno hovoriť. Uznal však, že sú údaje, ktoré zverejnil podpredseda vlády a pokrajinský tajomník pre hospodárstvo Ištvan Pastor - presné.
 
Vojvodina sa teda asi iba zdanlivo vyvíja. Každý deň sa totiž otvára ten-ktorý kilometer novej či rekonštruovanej cesty, alebo časť továrne, čo sa aj na veľké zvony vyhlasuje a vychvaľuje. Stavbárom sa však nevypláca a dlžoby, iba tie voči stavebnej operatíve angažovanej prostredníctvom Pokrajinského fondu pre kapitálne vklady, v tomto roku už prevyšujú 3,5 miliárd dinárov.
 
Staviame, zdá sa, paláce z piesku či karát. Len aby sa nám čoskoro nezosypali!
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #3 Guest 2011-08-20 12:46
ako sa hovori ze riba smrdi od hlave,Vojvodina moze chovat pol sveta len ak ma dobru hlavu
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 95727 2011-07-23 16:00
Dobrú noc Vojvodino !
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 95727 2011-07-23 15:56
Dobré ráno, Columbo !
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články