Michal Hasík – 50 rokov umeleckej tvorby

Michal Hasík – 50 rokov umeleckej tvorby
 
V piatok o 19:00 v Báčskom Petrovci, v novej súkromnej galérii (Svätoplukova 13, poza matičný dom), bude vernisáž retrospektívnej výstavy kulpínskeho maliara Michala Hasíka. Otvorením vlastnej galérie, ako aj retrospektívnej výstavy a prezentáciou monografie, Michal Hasík oslávi 50 rokov umeleckej tvorby.
 
foto
 
Kulpínsky rodák Michla Hasík (1946) je výtvarníkom s prirodzeným nadaním. Vedľa nebohej Kataríny Hlávačovej je priekopníkom súčasného výtvarníctva v Kulpíne. Vďaka mimoriadnemu nadaniu žiadna výtvarnícka technika mu nie je vzdialená. Už na svojej prvej samostatnej výstave – koncom mája 1963 – v Petrovci, okrem obrazov vystavoval aj drevoryty, práce z plechu, sochy a reliéfy.
 
Po päťdesiatych rokoch na tejto jeho retrospektívnej výstave tiež badať rozmanitosť výtvarných techník, ale aj rozmanitosť výtvarných prístupov k tvorbe. Prvé obdobie vážnejšieho zaoberania sa výtvarníctvom u Michala Hasíka sa začína roku 1961 a charakterizuje ho snaha o realistické výtvarné podanie krajiny a vedút ( Rodičovský dom, Bled, Kulpínsky kaštieľ...), kvetinových zátiší, ale i hľadačstvo (U kamaráta, komb. techník). Po odchode do Nemecka roku 1968 sa čoskoro začína zaoberať novou výtvarnou technikou nožničkovým výstrihom na papieri – umením s bohatou svetovou tradíciou, ale u nás takmer neznáme. V súčasnosti sa Michal Hasík stal v našom prostredí synonymom tejto techniky. (Vladimír Valentík, úryvok z afišu)

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články