Petrovčania na nitrianskych dožinkách

Petrovčania na nitrianskych dožinkách
 
Mesto Nitra býva na konci augusta tradičným miestom, kde sa v areáli výstaviska Agrokomplex v priebehu celoštátnej poľnohospodárskej výstavy konajú aj celoslovenské dožinky. Pred týmto termínom sa v nitrianskej mestskej časti Drážovce, pred rokmi samostatnej obci, koná po zbere úrody miestna manifestácia, v ktorej prevláda priliehavý kultúrny dožinkový program. Tak tomu bolo aj tento rok v dňoch 30. a 31. júla.
 
foto
 
V miestnom kultúrnom dome zorganizovali miestne spoločensko - kultúrne organizácie za spolupráce poľnohospodárskeho družstva, Domu MS v Nitre a za finančnej podpory mesta a kraja pod názvom Sviatok nového chleba 2011 vydarené kultúrne podujatie, ktoré sa nieslo v znamení žatevných a dožinkových tradícií.
 
foto
 
O dobrej tohtoročnej úrode obilia sa vystupujúcim žencom poďakoval predseda miestneho poľnohospodárskeho družstva Štefan Kurej, ktorému Drážovčania odovzdali dožinkový veniec.
 
foto
 
Popri vystúpení domácich súborov Tradícia z Drážoviec, Kepežďanka z Hajského, Nevädza z Nitry, sa po prvý raz na tomto požatevnom kultúrnom festivale zúčastnil aj KUS Petrovská družina z Báčského Petrovca.
 
foto
 
Bulharsko svojim vystúpením hrou na hudobnom nástroji s názvom kaval reprezentoval Ilja Todorov Iljev. Podujatie moderovala známa interpretka ľudových piesní a popredná nitrianska folkloristka Miroslava Zaujcová.
 
Petrovčania pricestovali do Nitry už v piatok 29.júla a pred hlavným vystúpením, ktoré sa konalo v nedeľu 31.júla, v sobotu navštívili historické pamiatky, medzi nimi národno kultúrnu pamiatku drážovský kostolík Sv.Michala, nitriansky hrad a Dom Matice slovenskej.
 
foto
 
Kostolík Sv.Michala
 
foto
 
Ján Kováč, vedúci SKUS
 
Pred večerom pripravili hodinový program pre nitrianskych penzistov v Dome dôchodcov a večer boli s drážovskými hostiteľmi na ľudovej veselici.
 
„V nedeľu ráno sme sa zúčastnili v Drážovciach na katolíckych bohoslužbách, kde naša spevácka skupina spievala tri pesničky a Hanka Slavková recitovala dve básne“ - povedal Ján Kováč, vedúci tanečnej skupiny a hneď poinformoval aj o koncepcii a choreografii ich nedeľného vystúpenia, ktoré sa o krátky čas začalo. Hanka Slavková predstavila 120 ročnú históriu spolkového života Petrovčanov.
 
foto
 
Petrovčania s predsedom MS Mariánom Tkáčom
 
Prítomní návštevníci a pozvaní hostia, medzi nimi predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý pozdravil tieto chlebové slávnosti, riaditeľka Domu MS Mária Miháliková, poprední funkcionári z mestského a krajského úradu dlhotrvajúcim potleskom odmenili vystúpenie Petrovčanov, ktorí predviedli preplnenému hľadisku v choreografii Jána Kováča ako sa tancuje po petrovský, v réžii a postave herca Ondreja Brnu divadelno-folklórne pásmo s veselými a žartovnými vstupmi a tancami na sude. Na čele spevákov stála a svojim sólovým spevom upútala vďačných návštevníkov a hostí Milinka Speváková.
 
Z Nitry - Drážoviec, aktuálne textom a fotografiami pre www.kulpin.net Ján Jančovic

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články