50. SNS v znamení výstav

50. SNS v znamení výstav
 
V Petrovci 10 výstav, ďalšia v Kulpíne a dvanásta v Novom Sade – to je bilancia toho čo sa otvorilo, respektíve čo sa ešte otvorí pri príležitosti tohtoročných Slovenských národných slávností. Možno teda konštatovať, že naša umelecká duša slovanská naplno prichádza do výrazu. Návštevníci SNS a milovníci výtvarného umenia prídu na svoje. Dnešný deň poznačili tri vernisáže, z čoho sú dve výstavy olejomalieb: Samuela Legíňa a Zuzky Medveďovej a jedna fotografií Krása Liptova.
 
foto
 
Úradujúci riaditeľ SVD Pavel Čáni, Samuel Legíň, Vladimír Turan a Ladislav Čáni
 
O diele petrovského maliara Samuela Legíňa hovorili Pavel a Ladislav Čániovci a výstavu otvoril predseda obce Báčsky Petrovec Vladimír Turan. V hudobnej časti programu vystúpili traja Čiliakovci, otec Michal a dcéry Michaela a Kristína a Andrea Šimová.
 
foto
 
foto
 
foto
 
„Samuel Legíň (1948) je jedným z najvýznamnejších a najzaujímavejśích autorov petrovskej neprofesionálnej výtvarnej scény. Hoci patrí k autorom, ktorí nemajú formálne výtvarné vzdelanie, charakter a úroveň jeho tvorby tým veľmi netrpia. Vďaka nevšednému talentu a vzorom, ktoré si nachádzal predovšetkým v starých majstroch klasického maliarstva laickej proveniencie, autorovi sa podarilo vytvoriť vlastný, tematicky a technicky jasne rozoznateľný výtvarný prejav. Samuel Legíň sa na svojich olejomaľbách venuje predovšetkým krajinkám a zátišiam, menej figurálnym kompozíciám, či aktom.“ – Ladislav Čáni.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Po otvorení výstavy Samuela Legíňa, návštevníci sa z foaje presunuli do Modrého salóna SVD, kde bola ďalšia vernisáž. Oba programy moderovala etnologička Miroslava Blažićová a po nej sa slova ujal úradujúci riaditeľ SVD Pavel Čáni. O reštaurovaných olejomaľbách Zuzky Medveďovej hovorila riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská a výtvarný kritik Vladimír Valentík. Výstavu otvoril zástupca predsedu báčskopetrovskej obce Ján Hansman.
 
foto
 
Miroslava Blažićová, Milina Sklabinská, Ján Hansman, Vladimír Valentík a Pavel Čáni
 
foto
 
foto
 
„Expozícia, pozostávajúca zo 14 reštaurovaných obrazov, je malou etudou, ktorá nám pomôže bližšie spoznať staronovú Zuzku Medveďovú. Očistené kvetinové zátišia v prvom rade ukazujú na postimpresionistickú paletu a ozrejmujú pitoresknosť, zastúpenú v tradičnej slovenskej výšivke, ornamentike a slovenskej ľudovej tvorbe. Je to malý posun v dejinách umenia, ale veľký pre Galériu Zuzky Medveďovej“ – Mr. Pavel Čáni.
 
foto
 
foto
 
Obe výstavy olejomalieb sú nainštalované v priestoroch Slovenského vojvodinského divadla (SVD), kde si ich návštevníci Slovenských národných slávností 2011 (SNS) ale aj ostatní záujemcovia budú môcť obzrieť do 25. augusta.
 
Zoznam všetkých výstav nainštalovaných pri príležitosti 50. SNS:
- Základná škola Jána Čajaka: obrazy Združenia petrovských umelcov
- Foyer SVD: olejomaľby Samuela Legíňa
- Modrý salón SVD: reštaurované obrazy kvetinových zátiší Zuzky Medveďovej
- Knižnica Štefana Homolu: Farebný svet Blanky Votavovej
- Galéria Zuzky Medveďovej: Slovensko očami Karola Plicku
- Galéria Zlaté remeslá: umelecké fotografie Krása Liptova
- Dom MSS Ľudovíta Mišíka: Dokumentárne fotografie Dobanovce 1861 - 2011 - Dom MSS Ľudovíta Mišíka: umelecké fotoVladimíra Gosarića S Petrovčanom po svete
- Galéria Anna v Ul. Kollárovej 29: Predajná výstava olejomalieb Krása slovenských dedín
- Galéria Hasík Ul. Svätoplukova: 50 rokov umeleckej tvorby Michala Hasíka
- Nový Sad, ÚKVS: samostatná výstava Jaroslava Šimovica
- Kulpín, Poľnohospodárske múzeum: výstava Miroslava Dvoráka zo Spišskej Novei Vsi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články