Múzeum Slovákov vo Vojvodine

Múzeum Slovákov vo Vojvodine
 
V budove Obce Báčsky Petrovec, včera pred začiatkom otváracieho ceremoniálu, uskutočnilo sa pracovné stretnutie predstaviteľov slovenskej menšiny v Srbsku s ministrom kultúry Republiky Srbsko Predragom Markovićom a predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milanom Vetrákom a jeho delegáciou. Témou rokovaní bol začiatok rekonštrukcie Múzea Slovákov vo Vojvodine, ktoré bude v Báčskom Petrovci na Ulici maršala Tita, v bývalom sklade. Na toto múzeum Srbsko a tiež aj Slovensko prispejú rovnakou sumou a v prvej fáze zo štátneho rozpočtu každá krajina vyčlení 100 000 eur.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto

Komentárov  

+1 #1 novinarka 2011-08-10 14:24
KRAJANIA: Vo Vojvodine zrekonštruujú Múzeum Slovákov
Funkciou múzea, ktorého počiatky siahajú do roku 1949, by malo byť zbieranie, výskum, ochraňovanie a prezentácia hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku

BRATISLAVA 10. augusta (SITA) - Srbsko a Slovensko finančne podporia rekonštrukciu budovy Múzea Slovákov vo Vojvodine. Dohodli sa na tom v Báčskom Petrovci srbský minister kultúry Predrag Marković a predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák. Srbsko a srbská kultúrna verejnosť získajú ucelenejší obraz o dejinách a kultúre Slovákov v Srbsku. Slovenská republika v zmysle štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí vníma múzeum ako inštitúciu, ktorá bude odborne dokumentovať a prezentovať dejiny a kultúru jednej z najrozvinutejších slovenských komunít mimo územia Slovenskej republiky. Múzeum Slovákov vo Vojvodine zároveň vytvorí nové podmienky na intenzívnejšiu spoluprácu a dokumentovanie bohatých kultúrnych, spoločenských a historických väzieb dvoch priateľských krajín.
Funkciou múzea, ktorého počiatky siahajú do roku 1949, by malo byť zbieranie, výskum, ochraňovanie a prezentácia hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku. Na jeho rekonštrukciu vyčlení v roku 2011 Slovenská republika z dotačného rozpočtu ÚSŽZ 100-tisíc eur. Republika Srbsko vyčlení na rovnaký účel v tomto roku 10 miliónov RSD (srbských dinárov). Spolufinancovanie rekonštrukcie sa uskutoční v troch fázach, a to v rokoch 2011, 2012 a 2013, keď bude projekt pod záštitou Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku ukončený.
Agentúru SITA informovala Ivana Baloghová.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články