Sme mostom

Sme mostom
 
Hudobno - poetickým pásmom Mosty - Mostovi včera večer v SVD v Báčskom Petrovci slávnostne otvorili 50. Slovenské národné slávnosti. Scénicky efektne, síce s menšími nedopatreniami ale dobrou ideou: stavať mosty, cez ktoré Európa príde k nám. Aj sami máme byť tými mostmi. Metaforickými, kulturologickými, virtuálnymi. Neraz nás takto, ako i všetky menšinové komunity, aj označujú, ale my nimi aj chceme byť.
 
foto
 
Vladimír Turan, Kakarína Melegová - Melichová, Predrag Marković, Milan Vetrák, Ján Varšo, Anna Tomanová - Makanová
 
V prvej časti programu úlohu hostiteľky prevzala predsedníčka NRSNM Anna Tomanová - Makanová, ktorá na javisko najprv pozvala predsedu obce Vladimíra Turana, ktorý privítal hostí a potom i predsedníčku Matice slovenskej v Srbsku Katarínu Melegovú - Melichovú, ktorá sa zmienila o význame Matice v zakladaní Slovenských národných slávností. V pokračovaní programu republikový minister kultúry Predrag Marković a predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák sa zmienili o spoločnom projekte dvoch krajín, ktorý umožní už za 2-3 roky dokončiť rekonštrukciu skladu na Ulici maršala Tita v Petrovci a pozmeniť ho v Múzeum Slovákov vo Vojvodine. Jubilejné 50. SNS otvoril veľvyslanec SR v Belehrade J.E Ján Varšo.
 
foto
 
Program moderovali Samer Hamadeh, Hana Majerová a Miroslav Babiak a pomáhali im Nataša Falbová a Martin Krajčík
 
foto
 
Zmiešaná spevácka skupina z Petrovca pod dirigentskou taktovkou Marieny Stankovićovej – Krivákovej a za hudobného sprievodu Ondreja Maglovského (harmonika) a Michala Struhára (píšťaľa)
 
foto
 
Tohtoročnej jubilantke, rozhlasovej speváčke a hudobnej redaktorke RNS, v tomto roku však i čerstvej penzistke Kvetoslave Benkovej spevom a hudbou pomohli dcéra Slovenka Benková – Martinková a kamarát a kolega s bývalého pracoviska Ondrej Maglovský
 
foto
 
Aradáč si v tomto roku pripomína jubileum 225 rokov od založenia osady a v programe sa tak zaspomínalo i na rozhlasového speváka, už však v blahej pamäti Jozefa Čecha a za pomoci zachovaných hudobných nahrávok si tento významný Aradáčan včera večer zaspieval dueto so svojou vnučkou Ava Máriou Zdravkovićovou
 
Autorka scenáru Annamária Boldocká - Grbićová pri koncepcii programu dôraz kládla na tohtoročné jubileá, ktoré oslavujú Slováci v Srbsku, avšak, hlavná niť opriadala mosty a to nielen nás a naše mosty, lež aj tie Andrićove „ćuprije“ ako i zbúrané či zbombardované a nanovo stavané mosty. Urobila paralelu medzi 50-tymi slávnosťami a 50-tým výročím udelenia Nobelovej ceny velikánovi srbskej literatúry Ivovi Andrićovi.
 
V programe účinkovali: Hana Majerová, Samer Hamadech, Miroslav Babiak, Nataša Falbová, Martin Krajčík, Komorný zbor Musica Viva pod vedením Marieny Stankovićovej -Krivákovej, Kvetoslava Benková, Slovenka Benková - Martinková, Ondrej Maglovský, Avamária Zdravkovićová, Zmiešaná spevácka skupina z Petrovca, Jaroslav Leporis a Michal Struhár.
 
foto
 
foto
 
Po skončení otváracieho programu, na ihriskách základnej školy nasledoval koncert hosťujúcich folklórnych súborov zo Slovenska a Maďarska. Program moderoval Ján Slávik.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto

Komentárov  

0 #1 Ava Maria 2011-08-08 05:12
D'akujem za fotku a komentar Ava Maria :-)

bozkavam!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články