Sčítanie obyvateľstva v Srbsku

Sčítanie obyvateľstva v Srbsku
 
...aj keď sa blíži, o ňom sa málo hovorí. Uskutočniť by sa malo v prvej polovici októbra a pre menšinové spoločenstvá súpis a jeho výsledky sú nanajvýš dôležitými. Odpovedať na všetky otázky v sčítacích tlačivách je pre občanov povinnosť, ktorá vyplýva zo zákona. Na niektoré otázky sa však musí presne odpovedať, kým sú aj také, kde sa občan môže vyjadrovať voľnejšie a takými sú národnostná príslušnosť a vierovyznanie. Od počtu koľko nás Slovákov bude, bude závisieť aj finančná podpora zo strany štátu.
 
foto
 
Okrem informácií o počte obyvateľov, domov a bytov, sčítaním sa získajú údaje aj o zariadení obytných priestorov, ich veľkosti automobiloch, technickom vybavení domácností, počítačoch, počítačovej gramotnosti, zamestnaní, pobyte v zahraničí, invalidite ... ale aj o národnostnej príslušnosti a vierovyznaní.
 
Národnosť i náboženské vyznanie sú takzvanými deklaratórnymi otázkami. Občania na ne odpovedajú slobodne, podľa vlastného presvedčenia. Údaje o národnosti sú však pre národnostné spoločenstvá nanajvýš dôležité, keďže priamo súvisia s možnosťou používať jazyk menšín vo verejnom styku a na označovanie miest v jazyku menšín. Na počet príslušníkov národnostných menšín sa prihliada aj pri zriaďovaní a financovaní škôl s vyučovacím jazykom menšín a ich kultúrnych aktivít.
 
Sčítanie obyvateľstva sa v Srbsku malo uskutočniť v apríli, avšak pre nedostatok prostriedkov bolo odročené na prvú polovicu októbra. Naposledy sa v Srbsku sčítanie obyvateľstva vykonalo v roku 2002 a posledný súpis poľnohospodárstva v roku 1960. Po tohtoročnom sčítaní obyvateľstva, o rok (v decembri 2012) by sa mal vykonať i súpis poľnohospodárskych činností.
 
Podľa posledného sčítania obyvateľstva, na území Republiky Srbsko žije 59.021 Slovákov, čo predstavuje 0,79 %. Žijeme v 57. prostrediach.
 
Republikový štatistický ústav zverejnil verejnú výzvu na prihlasovanie kandidátov, ktorí budú vykonávať súpis. Prihlásiť sa treba v nasledujúci týždeň, od 15.-19. augusta v obci/bydlisku a bližšie informácie možno získať na: http://popis2011.stat.rs/

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články