Putovná výstava fotografií Dobanovce 1861-2011

Putovná výstava fotografií Dobanovce 1861-2011
 
Malá hŕstka Slovákov (toho času ich je iba niečo vyše 200) už 150 rokov zachováva si slovenskosť v Dobanovciach - osemtisícovom mestečku s väčšinovým srbským obyvateľstvom, na juhovýchode Sriemu, 25 km západne od centra Belehradu. Podmienky naučiť sa slovenský pravopis takmer nemali. Preto aj autor článku, ktorý ponúkame po týchto úvodných slovách - Željko Čapeľa, s dobrým úmyslom neskomoliť jazyk, text napísal radšej po srbsky. Pre zachovanie identity dobanovských Slovákov však nielenže podkladá plecia, lež aj – keď to treba - siaha do vlastného vrecka.
 
foto
 
Željko Čapeľa (sedí sprava) vedľa Rastislava Surového
 
V nedeľu 14. augusta pri príležitosti jubilea 150 rokov dobanovských Slovákov, v Kysáči - osade odkiaľ prvé slovenské rodiny prišli do Dobanoviec, usporiadali v poradí druhú výstavu fotografií Dobanovce 1861-2011. Prvá bola v rámci jubilejných 50. Slovenských národných slávností v Báčskom Petrovci.
 
V kysáčskom národnom dome sa zhromaždil pozoruhodný počet návštevníkov a v rámci otváracieho programu prebiehal i príležitostný kultúrno-umelecký program. Zaspievali spevácke skupiny KIC Kysáč a členovia MOMS Kysáč prečítali text a piesne venované Slovákom a Dobanovčanom. Hostia, - alebo by sa dalo povedať i domáci - Dobanovčania v Kysáči pozdravili prítomných, poďakovali sa im za srdečné privítanie a zahlásili významné jubileum, ktoré chystajú podjeseň v Dobanovciach. Informovali tiež o prácach na výstavbe nového slovenského domu, ktorý by mal byť ukončený a otvorený už koncom septembra.
 
foto
 
Željko Čapeľa, ktorý je autorom výstavy, v mene delegácie v ktorej bola i Danica Galatová a Andrej Gajdoš, sa ešte raz pozastavil na chybe, pravdepodobne neúmyselnej, keď v piatkovom slávnostnom otváracom programe SNS 2011 bolo povedané, že Dobanovce založili staropazovskí Slováci prebrodiac sa cez rieku Sávu ( a na ktorú v najnovšom čísle Hlasu ľudu poukazuje Jaroslav Čiep- redakčná poznámka ). Ani sa neprebrodila Sáva a ani Pazovčania nezaložili Dobanovce. Inak, Dobanovce podľa najstarších zápisov, pod týmto menom jestvovali v roku 1404, avšak prví Slováci sa do nich nasťahovali z Kysáča v roku 1861.
 
Výstavu otvoril čestný predseda Matice slovenskej v Srbsku a predseda MOMS Kysáč Rastislav Surový, ktorý hosťom odovzdal priliehavý darček so želaním skorého stretnutia sa v novom slovenskom dome v Dobanovciach.
 
foto
 
foto
 
Výstavu činí 150 fotografií (z celkového počtu vyše 3500) zo všetkých oblastí života dobanovských Slovákov a z viacerých období. Jedna fotografia za jeden rok života Slovákov v Dobanovciach. Fotografie sú i svedectvom, že sú práve Dobanovce a Boľovce, tj. tam žijúci Slováci, tou opravdivou južnou hranicou slovenskej kultúry a jazyka!!!
 
O výstavu prejavili záujem i ďalšie prostredia osídlené Slovákmi, takže bude mať putovný ráz a už z Kysáča pravdepodobne poputuje do Hložian, Kulpína, Selenče, Starej Pazovy...
 
Výstavu a celé podujatie nateraz podporili Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, pokrajinský sekretariát pre kultúru, mesto Belehrad – obec Surčin, NRSNM, MSS a mediálny sponzori: www.kulpin.net, Hlas ľudu, RTV Surčin a RTV Stará Pazova.
 
Úvod a preklad Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #2 Želo Čapelľa 2011-08-17 18:58
Dakujem-e !!!
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 mm 2011-08-16 19:22
Nech žijú Dobanovčania, len už nech nejdú z Pazovy domov cez Savu... Ani o 150 ďalších rokov... Zatopia sa... Aj nech si merkujú seba a poniekedy aj Žela Čapeľu...
Je to vážna vec, ktorá o 50 rokov bude veľmi smutná... Alo?!
Dobré ráno....
Maximilián
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články