Ilocké leto a 44. Ilocká hroznová oberačka

Ilocké leto a 44. Ilocká hroznová oberačka
 
V Iloku sa tradične od roku 1962 koná kultúrny a zábavný festival, Ilocká hroznová oberačka (Iločský zber hrozna), ktorý tu má najstaršiu tradíciu. Hlavná časť podujatia začína začiatkom septembra a nadväzuje na starý sriemsko-slavónsky obyčaj jarmokov pri príležitosti vinobrania, ktorý je spätý so stretnutím mladých ľudí, ochutnávkou, predajom vína a poľnohospodárskych produktov. Ilockí Slováci si v Slovenskom dome paralelne organizujú Ilocké leto.
 
foto
 
Foto //www.turizamilok.hr
 
Cieľom týchto slávnosti je predovšetkým zachovanie tradície vinárstva, etnológie ako aj promócia domácich výrobkov a kultúry.
 
V sobotu 27. augusta o 20:00 v Slovenskom dome v rámci Ilockého leta celovečerný folklórny program predvedie KUS-u "Petrovská družina" z Báčskeho Petrovca. V nedeľu 28. augusta o 18:00 v kultúrno- umeleckom programe okrem domácej tanečnej skupiny MS Ilok - SKOS Ľudovíta Štúra vystúpia i hostia: Kulturno umjetničko društvo "Sloga" – Bapska, Kultúrno umelecký spolok "Jednota" – Šíd, Hrvatsko kulturno društvo Šid – Šid a Slovenský kultúrno-umelecký spolok "Fraňo Strapač" - Markovec Našicky .
 
foto
 
foto

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články