Silbašania vo Vojlovici

Silbašania vo Vojlovici
 
11. potrojičná nedeľa iste zostane dlhodobou pamiatkou pre cirkevníkov zo Silbaša a Vojlovice. Návšteva sa začala slávnostnými bohoslužbami vo vojlovickom chráme, kde hostí zo Silbaša privítal domáci farár Martin Bajza a zvesť Slova Božieho podal hosťujúci farár Vladimír Lovás st. Tromi piesňami sa domácim Vojlovičanom predstavil aj novozaložený cirkevný spevokol zo Silbaša.
 
foto
 
Sviatok reformácie (31. októbra) je v Silbaši aj sviatkom posvätenia evanjelického chrámu Božieho a zároveň je poznačený aj dedinskou slávnosťou – „kirbajom“. Minulého roku si silbašskí evanjelici tento sviatok obohatili aj zvláštnou cirkevnou návštevou bratov a sestier z Vojlovice. Takmer po roku sa Silbašania rozhodli takúto návštevu Vojlovičanom aj vrátiť. Stalo sa tak v prvú septembrovú, v tomto roku zároveň aj 11. nedeľu po svätej Trojici.
 
Po bohoslužbách a spoločnom obede hostia mali príležitosť navštíviť vojlovický etno dom v rámci SKUS Detvan, ale aj matičnú výstavu. Spoločné kamarátenie pokračovalo aj na nádvorí fary, kde vznikli aj ďalšie sľuby a plány pre nejaké nové stretnutia buďto v Silbaši, alebo aj vo Vojlovici.
 
Toto stretnutie potvrdilo, že silné priateľské putá, ktoré spájajú obyvateľov týchto dvoch osád - báčskej a banátskej, budú ešte dlho pretrvávať.
 
Vladislava Lovásová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články