60. Kovačický október

60. Kovačický október
 
V Kovačici, tejto našej známej banátskej osade insitného umenia, už 60 - ty krát sa začal Kovačický október. Medzi kultúrnymi aktivitami vojvodinských Slovákov toto podujatie, ktoré sa pravidelne organizuje od roku 1952, si zasluhuje popredné miesto. Každoročne sa začína pietnou slávnosťou pri pomníku padlých bojovníkov v strede mesta, kde si Kovačičania kladením vencov uctia pamiatku na padlých za slobodu. Tak bolo aj včera a dnes napoludnie oslavy pokračovali vernisážami dvoch výstav.
 
foto
 
Dušica Živkovićová, námestníčka ministra kultúry poverená ochranou kultúrneho dedičstva (Foto Andrej Meleg)
 
Prvá výstava bola venovaná 60. jubilejnej októbrovej výstave obrazov členov Galérie insitného umenia v Kovačici a druhú usporiadali pri príležitosti 20. výročia činnosti súkromnej Galérie Babka.
 
foto
 
(Foto Andrej Meleg)
 
Svojou návštevou slávnosť poctili pokrajinský tajomník pre kultúru a verejné informovanie Milorad Đurić a veľvyslanec Slovenskej republiky J. E Ján Varšo. Osláv sa zúčastnila i podpredsedníčka pokrajinskej vlády Anna Tomanová - Makanová. Zahlásená návšteva ministra kultúry, informovania a informačnej spoločnosti Republiky Srbska Predraga Markovića, ako aj predsedu Vlády AP Vojvodiny Bojana Pajtića vystala.
 
foto
 
(Foto Andrej Meleg)
 
Dnes večer o 20 - tej hodine v Dome kultúry v Kovačici kysáčski ochotníci predvedú divadelné predstavenie HUCH. Zajtra večer je na programe celovečerný koncert Folklórneho súboru V šírom poli hruška, pod názvom Hruškári svojmu mestu.
 
foto
 
(Foto Andrej Meleg)
 
Ženský spolok Kovačica zajtra organizuje i 5. etno veľtrh
 
PROGRAM:
13:00 - otváranie etno - vel'trhu - príhovor predsedníčky Ženského spolku Kovačica - krátky program
14:00 - 19:00 Etno - vel'trh ručných prác
15:00 - Tortiáda
19:00 - Zatváranie výstavných stánkov
 
Ženský spolok Kovačica pozíva navštíviť tento v poradí 5. etno - vel'trh v Kovačici. Na ňom sa zúčastní zo 30 vystavovateľov. Pre všetkých účastníkov a taktiež i pre návštevníkov, v miestnostiach ŽS Kovačica budú mať v ponuke domáci obed po 200,00 dinárov porcia. Na Tortiáde sa budú predávať domáce torty po 50 dinárov kus.
 
Ako i každý rok, počas Kovačického októbra si záujemcovia budú môcť pozrieť i ďalšie početné výstavy, vypočuť si mnohé hudobné skupiny, fandiť na početných športových súťažiach. Nebudú chýbať ani kultúrno - umelecké programy, rôzne hudobné festivaly, ale ani ľudové veselice.

Komentárov  

0 #1 kukuricainsita 2011-10-01 19:26
Aj Martin
Jonáš
Váš
by na vás bol hrdý
a dal by Vám pekné
dobré slovo...
Aby ste v zabúdaní nezostali
sami...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články