RAJKA A RUSOVCE

RAJKA A RUSOVCE
 
Rajka 10. novembra (SITA) - Cestu medzi Rajkou a Rusovcami čiastočne blokuje 13 áut prívržencov strany Jobbik a Maďarskej gardy, ktorí dnes blokáciou vyjadrujú protest proti zásahu polície v Dunajskej Strede 1. novembra.
 
Na čiastočnú blokádu slovensko-maďarských hraníc sa prišla pozrieť aj europoslankyňa a podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková Beňová. Svoj príchod zdôvodnila tým, že jej ide o to, aby vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom boli dobré. "Aby sa znížilo napätie, aby sme začali normálne komunikovať. Je mi ľúto, že len pár rokov po tom, čo padla železná opona, dnes dochádza k blokovaniu hraníc," vyhlásila. Zároveň zdôraznila, že nesúhlasí s blokádou hraníc, pretože je to nezlučiteľné s politikou Európskej únie. "Blokácia hraníc, keď EÚ je úniou priateľských vzťahov, je neakceptovateľná. Viem si prestaviť demonštrácie pre zlú ekonomickú situáciu, sociálnu politiku," povedala. Podľa nej drvivá väčšina slovenského národa chce mať dobré vzťahy s Maďarskom a žiadneho Maďara by neurazila. "Slováci sú slušní ľudia. Drvivá väčšina," uviedla.
 
Pogoršani odnosi Mađarske i Slovačke posle sukoba policije i navijača
 
Autor: Beta
 
Bratislava - Lider nacionalističke Slovačke narodne stranke (SNS) Jan Slota pozvao je juče vladu slovačkog premijera Roberta Fica da sa Srbijom i drugim susedima Mađarske koordinira akcije protiv navodnog porasta mađarskog ekstremizma.
 
Odnosi između Slovačke i Mađarske pogoršali su se posle intervencije slovačke policije protiv navijača iz Mađarske na utakmici slovačke fudbalske lige prošle subote u mestu Dunajska Streda, u oblasti naseljenoj pretežno mađarskom manjinom. Tada je povređeno 50 ljudi, a 35 privedeno, od toga 17 mađarskih državljana.
 
U Mađarskoj se podigla lavina optužbi da je slovačka policija namerno, bez povoda, tukla Mađare i od tada se ispred slovačke ambasade u Budimpešti održavaju antislovačke demonstracije mađarskih ekstremističkih pokreta. Za danas je najavljena blokada graničnih prelaza sa Slovačkom.
 
Slovačka policija uhapsila je u subotu u mestu Kralovski Hlmec 28 državljana Mađarske zato što su u uniformama Narodne straže, pristalica poluvojne nacionalističke Mađarske garde, planirali bez dozvole lokalnih vlasti da tu proslave 70. godišnjicu Bečke arbitraže kojom je Čehoslovačka deo svoje teritorije morala da preda Mađarskoj.
 
- Za slovačku vladu je neprihvatljivo da bilo kakve organizacije marširaju po Slovačkoj u vojnim uniformama, da ne govorim o mađarskim nacistima koji su prešli našu granicu - upozorio je preksinoć premijer Fico i označio incident za provokaciju bez presedana.
 
Fico namerava da obavesti EU o poslednjim provokacijama, demonstracijama u Budimpešti na kojima se pali slovačka zastava i skandira „Slovaci, nemate domovinu“. Mađarska vlada osudila je kategorično sve manifestacije ekstremizma i raspirivanje etničke mržnje, bez obzira na to da li se radi o antimađarskim ili antislovačkim demonstracijama i provokacijama.
 
Mađarski premijer Ferenc Đurčanj pozvao je mađarske fudbalske navijače da prestanu da provociraju na utakmicama u susednim državama. Portparol mađarske vlade David Daroci upozorio je, međutim, da zvanična Budimpešta još nije dobila iz Bratislave, iako su joj obećani, dokaze da je policijska intervencija protiv mađarskih navijača u Dunajskoj Stredi koja je izazvala toliko nezadovoljstvo zaista bila opravdana i primerena.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články