OBDOBIE ZAKÁĽAČIEK

OBDOBIE ZAKÁĽAČIEK
 
BEGEČ – Iba zopár kilogramov chýbalo, aby brav plemena „durok", ktorého majiteľkou bola Katka Kurišová z Begeču, bol zapásaný do Ginisovej knihy rekordov. Plemenné prasiatko bolo dovezené zo Slovenska a za dva roky pribralo 400 kg. V treťom roku, už ako vyrezaný samec, Mrkov vážil neskutočných 530 kg.
 
Vepar zvani Mrkov je za tri godine dostigao težinu od 530 kilograma. Iako gorostas, njegova vlasnica kaže da je Mrkov, bio miran. Hranu nije birao, pa je jeo koncentrat i kukuruznu prekrupu.
 
"Uvezli smo ga iz Slovačke kako čistokrvno prase rase „durok" za rasplodne potrebe naše farme. Bio je pod nadzorom veterinra Samka Rojku, a za dve godine premašio je težinu od 400 kilograma", kaže Katka Kuriš.
 
Proletos je kastriran jer je zbog velike težine prilikom parenja postojala opasnost da polomi noge. Nakon kastracije naglo se gojio i dva dana uoči klanja premašio je 530 kila, dodaje ona.
 
Veterinar Samko Rojka navodi da je amarička rasa „durok" jedna od najkrupnijih svinja. Nastala je genetskim ukrštanjem, a u osnovi joj je divlja svinja.
 
„U literaturi sam pronašao da čistokrvni „durok" može da bude težak i 600 kilograma. Da nije završio u kulenu, za godinu dana bi verovatno dosegao tu težinu", navodi veterinar Rojka . „Blic".

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články