5. OKTÓBER

5. OKTÓBER
 
Uplynulo 11 rokov od veľkých demokratických protestov v Belehrade, v ktorých bol zvrhnutý diktátorský režim Slobodana Miloševića. Dnešný deň, ktorý mal byť červeným zapísaný medzi sviatky demokracie, mnohí občania Srbska, po časovom odstupe, žiaľ už pociťujú iba ako premrhanú príležitosť a daromnú námahu.
 
foto
 
DOS v roku 2000 určil ultimátum Slododanovi Miloševićovi aby do 5. októbra do 15. hodiny uznal volebnú porážku. Keďže sa tak nestalo, začali sa najmasovejšie demonštrácie proti jeho diktatúre, ktorých sa zúčastnilo najmenej 600 000 občanov. Tieto protesty nasledovného dňa – 6. októbra 2000. r. Miloševića nakoniec prinútili uznať vlastnú prehru.
 
Ešte jeden 4. 5. a 6. október sa zapísali do dejín našej krajiny a zvlášť Vojvodiny. V bežnom roku si pripomíname 23 rokov od tzv. „jogurtovej revolúcie“.
 
V roku 1988 demonštranti z Kosova a Metóchie húfne prichádzali do Nového Sadu a žiadali demisie pokrajinského vedenia s heslom „Oj Srbijo iz tri dela, uskoro ćeš biti cela“. Pokrajinské vedenie následkom toho 6. októbra 1988. bolo prinútené odstúpiť z moci.
 
A potom sa to už začalo: nasledoval rok 1989 a po ňom nemilé a neslávne deväťdesiate... a tak nám ubehlo 23 rokov!!!

Komentárov  

0 #1 a čo je mladosť?!oktoberfest 2011-10-05 17:34
... a bol štvrtok toho 5. októbra 2000, aj zajtra je štvrtok, ale už 6. októbra, ktorý možno aj je,alebo nie je, alebo u nás nikdy ani nebude...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články