Na verejnej tribúne verejne o nevere

Na verejnej tribúne verejne o nevere
 
V báčskopetrovskej obci sú takmer najnižšie osobné dôchodky nielen v pokrajine lež aj v celej krajine. V auguste priemerné netto zárobky v Srbsku boli 38.389 a v petrovskej obci 24.856. Hospodárstvo sa v tomto našom prostredí takmer nevyvíja a zastavené sú aj početné projekty a začaté investície. Kultúra nám upáda a s ňou tonieme aj my. Dostatočné dôvody na nespokojnosť. A tú veru aj verejne prejavili prítomní na verejnej tribúne v Kulpíne. Tribúnu včera večer usporiadali Zjednotené regióny Srbska - G17PLUS - Dr Ján Sabo.
 
foto
 
Katarína Zorňanová, Ján Sabo a Radomir Zotović
 
O decentralizácii Srbska a nedávno schválenom zákone o financovaní lokálnych samospráv hovoril najprv Ján Sabo. Podčiarkol úlohu, ktorú zohrala koalícia Zjednotené regióny Srbska pri schválení tohto zákona, ktorý lokálnym spoločenstvám umožňuje disponovanie s časťou peňazí získaných z daní zo zárobkov. V konkrétnom prípade, teda v Obci Báčsky Petrovec, počítajú s novým prílevom asi 16,5 miliónov dinárov. Táto suma už v budúcom roku bude štvornásobná, keďže sa v tomto roku vyčlení iba za posledné tri mesiace. Ide vskutku o prostriedky, ktoré by do určitej miery mohli pomôcť dokončiť niektoré začaté investície v tomto prostredí. Keď o tom hovoril, Ján Sabo upozornil, že by sa tie peniaze nesmeli znovu usmerniť na nejakú novú investíciu, ktorá by politikom umožnila iba vlastné, či stranícke prezentovanie a pózovanie pred kamerami, lež treba dokončovať začaté projekty. V Kulpíne je to lovecký dom, dom kultúry, škôlka, škola, kanalizácia, kaštieľ... - skonkretizoval Radomir Zotović, ktorý i skonštatoval, že v posledných rokoch Kulpín najhoršie pochodil, keďže sa mu peniaze nasľubovali a všetko, vyjmúc domu zdravia, zostalo viac - menej na prázdnych sľuboch.
 
Prítomným sa prihovorila i kulpínska predstaviteľka v obecnom parlamente Katarína Zorňanová, ktorá sľúbila vecné pripomienky prítomných predostrieť na Zhromaždení obce. A pripomienok veru bolo nielen dosť! Zhrnuté v jednej vete by mohli znieť asi takto: Kulpín je do takej miery zanedbaný a zruinovaný, že neslúži na česť ani tým obecným poslancom, ktorí sa (česť výnimkám) starajú iba a len o seba a veru ani Kulpínčanom, ktorí aj keď platia neregulárne odsúhlasené samozdanenie, nemôžu veľa toho urobiť.
 
foto
 
Na začiatku prítomných bolo menej, potom však pribudli
 
Petíciu o decentralizácii Srbska, ktorej iniciátorom bola strana Zjednotené regióny Srbska - G17PLUS a ktorú podpísalo vyše pol milióna občanov Srbska, z našej obce podpísalo vyše 1.000 osôb. Belehradizácia či centralizácia nás v značnej miere doviedla sem, kde sme:
 
Báčska Palanka - priemerný augustový osobný dôchodok 39409, Stará Pazova 32774, Kovačica 28863, Šíd 28578 a Báčsky Petrovec na chvoste s už spomenutou sumou 24856 dinárov. Pozíciu ostatných prostredí možno vidieť tu: http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/documents/00/00/44/29/263zp14.pdf
 
Keď ide o pretrvávajúce roztržky v báčskopetrovskom zhromaždení, o nich tu bolo písané pred vyše rokom - 10. Júla 2010 pod titulkom V báčskopetrovskom parlamente zotrváva famózne manželstvo bez lásky... Že sa situácia po roku neveľmi zmenila, len k nevere a rozsobášu napokon prišlo, sa možno presvedčiť tu: http://www.kulpin.net/aktuality/v-bacskopetrovskom-parlamente-zotrvava-famozne-manzelstvo-bez-lasky.html
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Guest 2011-10-12 05:36
Omladina LSV u otvorenom pismu pozvala je Bojana Pajtića da "prestane da se slika trošeći pare građana i građanki i da konačno uradi nešto u interesu Vojvodine".
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články