Dve osobnosti – dve jubileá – dva programy

Dve osobnosti – dve jubileá – dva programy
 
Svojráznym spôsobom si dnes pripomenú životné jubileá spisovateľ Ján Labáth (85) a hudobníčka Kvetoslava Benková (60). Večierok venovaný Jánovi Labáthovi bude v Novom Sade a koncert Kvetoslavy Benkovej v Bratislave. Pod obe podujatia sa na určitý spôsob podpisuje Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.
 
foto
 
Vo štvrtok 13. októbra 2011 o 18. hodine v Slovenskom rozhlase v Komornom štúdiu zaznejú tóny slovenských ľudových piesní Slovákov z Vojvodiny. Pri príležitosti životného jubilea speváčky, muzikologičky, skladateľky a hudobnej redaktorky v jednej osobe Kvetoslavy Čániovej-Benkovej sa predstavia viacerí významní speváci a hudobníci spomedzi Slovákov žijúcich v Srbsku - jej dve dcéry: Slovenka (speváčka) a Margaréta (huslistka pôsobiaca vo Švajčiarsku), virtuóz v hre na harmonike Ondrej Maglovský, speváčka Katarína Mosnáková a ďalší. Podujatie bude jedinečným spojením vojvodinského temperamentu, slovenskej piesne, staršej a mladšej generácie spevákov a hudobníkov a hlavne spontánneho a srdečného prejavu Slovákov z Vojvodiny. Koncert piesni a skladieb pripravil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska.
 
Vo štvrtok 13. októbra 2011 o 19 - tej hodine v miestnostiach Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov sa uskutoční literárny večierok venovaný 85. narodeninám spisovateľa Jána Labátha. Na večierku sa odprezentuje súborné dielo Jána Labátha Poviedky, ktoré vydalo Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca a odborné príspevky na túto tému prečítajú Zuzana Čížiková a Víťazoslav Hronec. Prítomných pozdraví i riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská a riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík.
 
Na obe podujatia vstup je voľný. Všetci záujemcovia o literatúru, ľudovú hudbu a spev, umenie a kultúru vojvodinských Slovákov sú srdečne vítaní.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články