Predvolebná spolupráca menšín?

Predvolebná spolupráca menšín?
 
Na okrúhlom stole menšinových politických strán, ktorý dnes prebiehal v novosadskom hoteli Park, navrhnuté spoločné vystupovanie na nadchádzajúcich voľbách. Cieľom zhromaždenia bolo i definovanie spoločných a špecifických problémov národnostných strán, vynachádzanie riešení a nadviazanie spolupráce. Na ňom sa zúčastnilo 15 menšinových politických strán, medzi iným aj Slovenská strana.
 
Okrúhly stôl pod názvom Politické strany národnostných spoločenstiev v predvečer volieb v Srbsku dnes v Novom Sade zhromaždil predstaviteľov Zväzu vojvodinských Maďarov, Demokratického spoločenstva vojvodinských Maďarov, Demokratického spoločenstva Chorvátov, Zväzu báčskych Bunjevcov, Demokratickej strany Albáncov, Demokratickej strany Bulharov, Demokratickej strany Macedóncov, Rómskej strany, Rusínskej demokratickej strany, Bosniackeho demokratického spoločenstva a ďalších.
 
Nevystala ani účasť predstaviteľov veľvyslanectiev a to slovenského, maďarského, chorvátskeho a albánskeho.
 
"V Srbsku žije bezmála 1,3 milióna občanov, ktorí nepatria väčšinovému národu a ktorí doteraz neboli proporčne zastúpení v parlamente Srbska“ - vyhlásil predseda Čiernohorskej strany Nenad Stevović, ktorá bola i organizátorom okrúhleho stola.
 
Na okrúhlom stole, ktorý označili za historický, účastníci sa zasadzovali za zmenu zákona, ktorá by umožnila predstaviteľom každého národnostného spoločenstva, mať v parlamente Srbska, v pokrajinskom zhromaždení ako aj v lokálnych parlamentoch svojich predstaviteľov.
 
Zástupca predsedu Slovenskej strany Ľubor Stupavský podčiarkol, že Slováci v Srbsku zápasia s veľkou nezamestnanosťou a celkovým ekonomickým ochudobňovaním prostredí, v ktorých žijú. Zdôraznil i to, že je zachovanie národnostnej identity ohrozené neustálym znižovaním počtu žiakov v školách s vyučujúcim jazykom slovenským. Okrem jedného zástupcu v republikovom zhromaždení, pre Slovákov žiadal i dve poslanecké miesta v pokrajinskom parlamente.

Komentárov  

+1 #5 sriem 2011-11-15 16:42
Bolo treba Ľuborovi dobrých 25 rokov aby sa spametal že je Slovák, ďakujem na takom zastupovaní a bránený naších ohrozených práv?????? Prosím Vás pán Stupavský , už nás nebránte ,z toho už máme hlavibôle, brante sám seba od vlastných neprežitích politických fikcií. Nerobíte vy to z lásky voči svojmu ľudu, alebo z vlasteneckých pohnútkov. Srbské porekadlo hovorí : sjaši kURTA ,da uzjaši Murta. Len nás nebránte od druhých , nemáte prečo, aj oni zostavajú bez práce, majú isté problémy.
Obrante nás od takých aký ste vi , ktorý svojími neodmerenými vyhláškami môžu iba naškodiť Slovákom v SRBSKU, a nie pomôcťť.
Nahlásiť administrátorovi
0 #4 PadinaLubor 2011-11-03 04:38
Ajde, Lubor,
uz raz povedz KDE si a nie GDE si::-????????????
Aj už sa nevyberaj, asi by ťa mal NÁROD vybrať
Najhrošie je že mi len krásne unikáme zanikáme a VY sa pekne obliekate, a z toho filmu nič nové
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 Tolerancija 2011-11-02 14:30
Gospodine Stupavski !
Stalno pricate da Slovaci treba da imaju predstavnike u parlamentima.
S time i mogu da se slozim !
ALI NIKAKO DA KAZETE - kako izabrati te predstavnike.
Ako mislite da je to preko "vase" stranke, onda to i KAZITE, i pokusajte posteno da se borite za to, a i sami bi trebali znati da je to vrlo problematicno.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 reakcijaKlbasa 2011-10-23 11:38
A koho ty dvaja zastupuju Slovakov alebo DS?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 protestdomáci 2011-10-22 18:18
Aj som pochopil o čo TU ide, ale nemám nadostač argumnentov, ba ani vlastnú mienku - predsedníčka NÁM je v Amerike, a ja bohviekde...
Ináč,UŽ a znovu máme DVOCH poslancov v republikovom parlamente, pán Stupavský... Overte si to, alebo ich "overte"... Napr...
Mali by ste sa radšej opýtať koľko máme negramotných ľudí na veľmi dôležitých postoch, či funkciách, keď ide o naše médiá - či už lokálne a či aj o vojvodinské... Veď tí NAŠI majú ledvy základnú školu, možno aj zopár hodím z petrovského gymnázia a dve prestávky na prvom semestri v Bratislave...
Aló, o čom sa mi potom zhovárame, pán Stupavský...?!
Predsa nie sú problém naše deti, ktoé sme hádam robili z lásky, ale my...
O tom voľakedy, v minulom storočí, dobre hovoril, hovoril a písal aj Duško Radović a nedožil sa ako Dobrica a Matija, aby sa stal členom SAVU... Ani SAVU.
Bora Čorba vieš ako vraví...?!
Neću da budem član... - biblioteke...
Ej, načim troška poznať aj najbližšie NAŠE Dejiny... A nič sa nám aj ďalej nedeje náhodou...
Čo povieš, Ľubor - s mäkčeňom alebo bez...
Ako chceš...
Pozdrav
v podpise
dobre sčítaný člen najnovšieho sčítania obyvateľstva, mojich šiestich domov, vinohradov, - na pozemkomky sa ma nestihli ani opýtať...
Ani "či voľakde direktorujem"?!, alebo či som Členom nejakého SPRÁVNEHO výboru...?! Baš ich bolo briga...
Ej, veru nám nije ľahko...
Šecko menej aj farárom verím...
A ty, Lubor, maj sa...
Ako chceš...
Che será, será...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články