Čoskoro v Srbsku dva nové sviatky?

Čoskoro v Srbsku dva nové sviatky?
 
Do zoznamu našich sviatkov, čoskoro by mohli pribudnúť dva nové: 11. november Deň prímeria v Prvej svetovej vojne a 21. október Deň spomienky na obete Druhej svetovej vojny. Deň štátnosti - Sretenje sa namiesto jedného dňa navrhuje svätiť dva dni. Vláda Srbska tieto zmeny už schválila a v Zhromaždení Srbska ich čoskoro, podľa súrneho postupu, zaradia do rokovacieho programu. Martin na bielom koni nám možno, - okrem snehu, prinesie i sviatok.
 
21. október - Deň spomienky na obete Druhej svetovej vojny by sa mal oslavovať pracovne a má predstavovať spomienku na „krvavú jeseň“ roku 1941, keď nemecké okupačné sily vykonali masový zločin nad civilným obyvateľstvom v Kragujevci a v celom Srbsku.
 
11. november - Deň prímeria v Prvej svetovej vojne by mal byť dňom pracovného voľna, čiže nepracovným dňom a stanovili ho na počesť všetkých nevinných obetí v období rokov 1914 -1918.
 
V prípade, že parlament Srbska schváli tento návrh, v roku bude 8 nepracovných dní: 1.a 2. január (Nový rok), 15 a 16. február (Deň štátnosti), 1. a 2. máj (Sviatok práce), 9. máj (Deň víťazstva) a 11. november (navrhnutý Deň prímeria v Prvej svetovej vojne).
 
Pracovne by sa slávil Svätý Sava (27. január), Vidovdan (28. jún) a navrhnutý Deň spomienky na obete Druhej svetovej vojny (21. október).

Komentárov  

0 #1 novinarka 2011-11-03 16:30
Ďakujem Anonymnému za upozornenie o Svätom Savovi
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články