Rozvíjať aktivity na stimulovaní národného povedomia

Rozvíjať aktivity na stimulovaní národného povedomia
 
Báčskopetrovskú obec dnes navštívila delegácia Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), ktorá sa v týchto dňoch v Belehrade zúčastňuje na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Parlamentnej dimenzie Centrálno európskej iniciatívy. Delegáciu viedol Anton Marcinčin a do Petrovca zavítali ešte ďalší dvaja poslanci NR SR: Branislav Ondruš a Szilárd Somogyi ako aj J.E. Ján Varšo, veľvyslanec SR v Belehrade, druhý tajomník zastupiteľského úradu SR v Srbsku Pavol Krutošík a Renáta Uhlíková z odboru zahraničných vzťahov.
 
foto
 
Renáta Uhlíková, Szilárd Somogyi, Ján Varšo, Anton Marcinčin, Branislav Ondruš a Pavol Krutošík
 
Predseda obce Báčsky Petrovec Vladimír Turan, republikový poslanec Pavel Marčok ako aj pokrajinský poslanec Ján Bohuš poinformovali vzácnych hostí o živote slovenskej komunity na týchto priestoroch. Z druhej strany slovenská delegácia navrhla niektoré možné riešenia v poskytovaní konkrétnej pomoci Srbsku ale aj tunajšej slovenskej komunite.
 
Anton Marcinčin podčiarkol dôležitosť ďalšej podpory SR zahraničným Slovákom a ponúkol pomoc vo využívaní predprístupových fondov EU. Branislav Ondruš a podobne aj Szilárd Somogyi hovorili o podporovaní Srbska na integračnej ceste do EU a prisľúbili, že sa budú zasadzovať o to, aby Slovensko na decembrovom Summite EU hlasovalo za udelenie štatútu kandidátskej krajiny Srbsku. Veľvyslanec Ján Varšo vyjadril potešenie, že stretnutie prebiehalo v harmónii názorov.
 
foto
 
V rozhovoroch sa zúčastnili nielen predstavitelia lokálneho prostredia, lež i poslanci a predstavitelia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a MSS
 
foto
 
Anton Marcinčin, Pavel Marčok, Vladimír Turan a Szilárd Somogyi
 
Slovenská parlamentná delegácia pokračovala do ústredia Matice slovenskej v Srbsku (MSS) kde ich predsedníčka Katarína Melegová – Melichová oboznámila s matičnou činnosťou ale aj upozornila na niektoré vypuklé problémy zvlášť v našom školstve. V tej súvislosti uviedla údaj, podľa ktorého v tomto školskom roku na stredných školách na Slovensku máme 36 detí, ktoré sa podľa jej názoru, omnoho ľahšie než vysokoškoláci, integrujú do tamojšej spoločnosti a ich návrat do Srbska bude málo pravdepodobný. Tiež s poľutovaním skonštatovala, že aj keď národnostné práva máme, málo ich využívame a spomenula problém zapisovania slovenských detí do srbských škôl. Upozornila i na nízku natalitu čo podložila konkrétnym príkladom tisícovej slovenskej osady Jánošík, kde v tomto roku do prvého ročníka základnej školy zapísali iba jedno dieťa. Hostia zo Slovenska podčiarkli veľký význam práve Matice slovenskej v rozvíjaní aktivít na stimulovaní a pestovaní národného povedomia.
 
foto
 
V priestoroch matičného ústredia slovenskú delegáciu privítala Katarína Melegová – Melichová
 
Slovenská delegácia si v Báčskom Petrovci obzrela i gymnázium ako aj akvapark,- túto najväčšiu investíciu Slovenskej republiky v Srbsku - ktorého prvá fáza je ukončená a na jej otvorenie treba už len povolenie z obce.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články