Dnešná nedeľa je poslednou v cirkevnom roku

Dnešná nedeľa je poslednou v cirkevnom roku
 
Nasledujúca, posledná novembrová nedeľa už bude prvou adventnou nedeľou a začne sa ňou nový cirkevný rok. Cirkevný, čiže liturgický rok sa nezhoduje s kalendárnym rokom a začína sa približne mesiac pred kalendárnym resp. občianskym rokom, presnejšie nedeľou medzi 27. novembrom a 3. decembrom, čo zase priamo závisí od toho, v ktorý deň v týždni pripadá Prvá slávnosť vianočná. Pred ňou musia byť 4 adventné nedele. Novším zvykom je zapaľovanie sviec na adventnom venci. Na ňom sú 4 sviece, ktoré sa zapaľujú postupne, prvá sa zapaľuje v prvú adventnú nedeľu, druhá v druhú... O týždeň teda na ňom zapálime prvú sviecu.
 
foto
 
Podľa evanjelického kalendára sa v poslednú nedeľu cirkevného roka na službách Božích uvažuje nad poslednými vecami, ako je koniec sveta, Boží súd... V katolíckej cirkvi sa cirkevný rok končí slávnosťou Krista Kráľa.
 
My kresťania nemáme zvláštne počítanie rokov, ako napríklad Židia a nemáme ani zvláštny začiatok roka ako Číňania, budhisti, moslimovia... Pre nás prvá adventná nedeľa nie je variantom nového občianskeho roka. Pretože bežné, kalendárne roky sa počítajú, idú jeden za druhým a nikdy nie sú tie isté; každý rok v histórii je len jeden, kým cirkevné roky sa nepočítajú, sú stále rovnaké, pretože sú opakovaním cyklu sviatkov. Preto je lepšie používať názov liturgický rok a nie cirkevný rok.
 
Liturgický rok sa teda nezhoduje s kalendárnym, lež sa začína adventom, pretože príchodom Pána Ježiša Krista nastáva nová doba, doba milosti, v ktorej sa stalo to, čo bolo prorokmi zasľúbené.

Komentárov  

0 #1 nemam komentarjan 2011-11-20 16:30
Nastáva nová doba, doba minulosti a budúcnosti, či bude aj milosti, to ešte len uvidíme... Ak...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články