Spomienková slávnosť v Senici

Spomienková slávnosť v Senici
 
Nedeľa 20. novembra nebola v Senici /Myjavský seniorát/ len záverom cirkevného roka, ale pripomínali si tu hneď tri významné jubileá: 100. výročie úmrtia kňaza, seniora, spisovateľa a hymnológa Jána Mocku, 105. výročie úmrtia kňaza, cirkevného historika a spisovateľa Ladislava Paulínyho a v neposlednom rade 375. výročie vydania veľkého evanjelického spevníka Juraja Tranovského Cithara sanctorum.
 
foto
 
foto
 
Domácich viery a hostí najprv pozdravil senický evanjelický farár a senior Myjavského seniorátu Juraj Šefćík. Slávnostným kazateľom bol biskup Západného dištriktu ECAV Milan Krivda, ktorý kázal na text Joz. 24, 14-15. V zmysle záveru tohoto textu /.. ja však a dom môj slúžiť budeme Hospodinu/ pripomenul, že práve takýto boli obdivaja kňazi, ktorých si pripomínali.
 
foto
 
Pretože spomienková slávnosť bola viac, ako len miestnou udalosťou, zúčastnili sa jej viacerí hostia z kultúrnych inštitúcií a úradov, ako aj člen NR SR /predseda výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport/ Dušan Čaplovič.
 
Po skončení slávnostých bohoslužieb nasledoval pietny akt na miestom cintoríne, kde boli položené kvety na hroby Jána Mocku a Ladislava Paulínyho.
 
foto
 
foto
 
Popoludní sa konalo v senickom kostole Kolokvium, na ktorom zazneli prednášky kultúrnych historikov z Národnej knižnice v Martine, v ktorých pripomenuli život a prácu obidvoch významných kňazov a ozrejmili históriu spevníka Cithara sanctorum.Zvlášť zaujímavá a veľmi pútavo bola podaná prednáška Miloša Kovačku z Národnej knižnice. Popoludnie spestril domáci spevokol zborovým spevom i sólovými vystúpeniami.
 
Oľga Zlochová, Senica

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články