11. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku

11. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku
 
bude v Galérii Zuzky Medveďovej v sobotu 10.decembra 2011 o 18:00 a 7. výtvarnícke snemovanie bude toho istého dňa o 15:00 v Modrom salóne v budove SVD. Bienále ponúkne ukážku z najnovšej tvorby 21 slovenských akademických a profesionálnych výtvarných umelcov v Srbsku.
 
foto
 
„Tohto roku koncom novembra uplynulo dvadsať rokov od založenia ústredného výstavného podujatia. Prehliadka aktuálnej tvorby slovenských vojvodinských akademických maliarov, grafikov a sochárov dáva nám možnosť nazrieť a zvážiť, kam smeruje naše výtvarné umenie, tvoriace významný segment súčasnej kultúry slovenského spoločenstva v Srbsku.
 
Jedenáste bienále predstavuje ukážku z najnovšej tvorby dvadsaťjeden našich výtvarných umelcov. Podujatie má pevné jadro, ktoré tvorí skupina výtvarníkov vystavujúcich svoje práce pravidelne už dvadsať rokov. Túto skupinu výtvarníkov treba mať na zreteli, aj keď hovoríme o súčasnom slovenskom vojvodinskom výtvarnom umení na sklonku 20. a začiatku 21. storočia. Vysoké dosahy a dynamickosť tvorby Miry Brtkovej, Pavla Čániho, Márie Gaškovej, Jozefa Klátika, Pavla Popa, Milana Súdiho, Rastislava Škulca a Viery Fajndovićovej-Súdiovej – ktorú ani choroba nemohla odlúčiť od palety a štetca – udávali smer výtvarnej tvorbe vojvodinských Slovákov za uplynulých dvadsať rokov. Sú tu, samozrejme, aj mladší výtvarníci: Ján Agársky, Miško Bolf, Michal Ďurovka a Marian Karavla, ktorí sa neskoršie zapojili, ale zotrvávajú včleňovaním svojej tvorby aj do kontextu slovenského vojvodinského výtvarníctva.
 
Jedenáste bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku je – zdá sa – etablovanou umeleckou prehliadkou. (…)”
 
Vladimír Valentík,
komisár 11. bienále

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články