Tancovať po krajansky

Tancovať po krajansky
 
Slovenský umelecký súbor Krajan Vojvodina pri príležitosti osláv úspešnej nepretržitej 5-ročnej činnosti v nedeľu 18. decembra o 17:00 vo Veľkej sieni Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci usporiada gala večierok. V trojhodinovom folklórnom programe Krajanovci ponúknu retrospektívu svojej päťročnej činnosti. Vystúpi vyše 60 účastníkov: tanečníkov, spevákov a hudobníkov z celej Vojvodiny.
 
foto
 
foto
 
Súbor Krajan Vojvodina je najmladší umelecký kolektív, reprezentant folklóru Slovákov žijúcich vo Vojvodine. Svoju prácu zakladá na umeleckom spracovaní prevažne slovenského dolnozemského folklóru, avšak v repertoári majú aj srbské a rómske tance z celej Vojvodiny ako aj z jednotlivých tanečných regiónov Slovenska. Toto amatérske umelecké teleso sa odlišuje od iných slovenských vojvodinských spolkov tým, že spracúva aj štylizované choreografie z rôznych oblastí Slovenska čo si vyžaduje vysokú úroveň tanečného a vôbec hudobného talentu. Tak napr. v repertoári majú aj východoslovenské tance a horehronské dupáky. Umeleckým vedúcim a choreografom je Michal Čiliak a hudobnú zložku má na starosti Ondrej Maglovský.
 
foto
 
Súbor tvoria prevažne mládežníci a študenti na stredných a vysokých školách, umeleckí odborníci, a milovníci ľudového umenia a kultúry pochádzajúci takmer zo všetkých slovenských vojvodinských prostredí.
 
foto
 
Počas svojho päťročného pôsobenia súbor Krajan vystupoval na najvýznamnejších podujatiach doma a v zahraničí. Húževnatosťou vedúceho súboru ako aj členov, kolektív sa dopracoval ku kvalite a tak plným právom nesie meno Krajan Vojvodina. Teda, bezpochyby, Krajan je folklórnym reprezentantom vojvodinských Slovákov. Kvalitou prednesu ale aj temperamentom si vrtkí mladí tanečníci ľahko získavajú priazeň publika na všetkých vystúpeniach a vo všetkých krajinách.
 
foto
 
O úspešnosti Krajanu svedčí aj úryvok z článku na webovej stránke patriot.sk, kde okrem iného píše: V rámci Matičného svetového festivalu slovenskej mládeže sa v Nitre konali rozlúčkové slávnosti s týmto podujatím pod názvom „Dovidenia, drahé Slovensko!“ V priebehu piatich hodín vystúpilo pred divákmi viac ako dvadsať krajanských folklórnych súborov a spolkov z ôsmich krajín. Medzi súbory, ktoré zožali najväčší úspech, patrili nepochybne dva kolektívy srbských Slovákov – Mládežnícky folklórny súbor Zvolen z mesta Kulpín a Folklórny súbor Krajan z Vojvodiny. Vedúci oboch kolektívov Michal Čiliak nám prezradil, že na Matičnom svetovom festivale slovenskej mládeže sa zúčastňujú už po tretí raz.
 
 
foto
 
 
Lístky na nedeľňajší koncert si možno rezervovať na tel.č.: 021 780 168 alebo zabezpečiť na pokladni Slovenského vojvodinského divadla. Slávnostný galaprogram bude trvať zhruba 3 hodiny s prestávkou. Kvôli veľkému počtu hostí, počet lístkov je obmedzený.
 
Vstupné je 300 din.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články