Cena Zorničky a Nového života

Cena Zorničky a Nového života
 
V Novom Sade dnes udelili ceny súbehu časopisu pre deti Zornička a literárneho časopisu Nový život. Úvodom sa prihovoril podpredseda NRSNM a riaditeľ SVC Vladimír Valentík, ktorý odovzdal autorské exempláre najnovších kníh tohto vydavateľstva Pavlovi Mučajimu a Michalovi Ďugovi. Krátko sa zmienil i o Národnom kalendári 2012, ktorý práve dnes vyšiel spod tlače. V pokračovaní nasledovala správa šéfredaktorov časopisov Zornička a Nový život a odovzdávanie cien za najlepšie literárne práce.
 
foto
 
Vzadu Adam Svetlík, stoja zľava na pravo Michal Ďuga, Viera Benková, Katarína Hricová, Martin Prebudila, Vladimír Valentík a Svetlana Gašková (foto Andrej Meleg)
 
Podpredseda Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) a riaditeľ Slovenského vydavateľského centra (SVC) Vladimír Valentík o literárnych súbehoch uvedených dvoch časopisov hovoril ako o snahe zachovávania ale aj zveľaďovania našej literatúry. Využil príležitosť a predstavil najnovšie vydania SVC a autorské výtlačky knihy Básnik a hra odovzdal Pavlovi Mučajimu a výber z tvorby Michalovi Ďugovi. Tohtoročnému šesťdesiatnikovi Michalovi Ďugovi SVC vydalo výber z poézie zostavovateľa - ďalšieho tohtoročného jubilanta, čerstvého päťdesiatnika Michala Babiaka (narodil sa 14. decembra 1961v Kulpíne).
 
foto
 
Zorničkári: vzadu Pavel Matúch, stoja zľava na pravo Vladimír Valentík, Mária Kotvášová – Jonášová, Katarína Hricová, Ján Žolnaj, Pavel Mučaji, Miroslav Macháč a Anna Malková (foto Andrej Meleg)
 
Šéfredaktor Zorničky Pavel Matúch sa pochvalne zmienil o pozoruhodnom počte textov zaslaných na súbeh ako aj o ich kvalite. Poznamenal, že tentoraz skutočne „kvantita priniesla aj kvalitu“. V kategórii poézie o cenu Zorničky sa uchádzalo 13 autorov s úhrne 30 prácami a 53 próznymi textami.
 
Prvú cenu za prózu nášho detského časopisu Zornička získala Katarína Hricová a druhú si rovnoprávne rozdelili Mária Kotvášová Jonášová a Ján Žolnaj. Komisia udelila i dve tretie ceny a to Kataríne Mosnákovej a Miroslavovi Macháčovi. Za poéziu prvú a druhú cenu komisia neudelila avšak udelila dve tretie ceny a to Pavlovi Mučajimu a Anne Malkovej.
 
foto
 
Básnici duchom mladí, ktorých múza kope už 50-60 rokov: Viera Benková a Pavel Mučaji (foto Andrej Meleg)
 
Ceny literárneho časopisu Nový život zdôvodnil šéfredaktor Adam Svetlík. Poznamenal, že „múzy kopali našich spisovateľov“ a taktiež vyjadril uspokojenie aj s väčším počtom tak próz, - až 22 ako aj s počtom básnických cyklov, ktorých tohto roku na súbeh prišlo 14. Komisia v kategórii prózy prvú cenu neudelila a dve druhé získali Svetlana Gašková a Martin Prebudila a dve tretie Janko Takáč a Ružena Kraticová.
 
Prvú cenu Nového života za poéziu získal Martin Prebudila, druhú Viera Benková a tretiu Michal Ďuga.
 
Blahoželáme.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+1 #7 Guest 2012-01-07 09:39
Ale nie Martin, zle si pochopil, to ze nie opity sadat za pocitac je odpoved na ten prvi anonymny komentar.
Myslim si ze clovek co pisal ten komentar bol opity, mne sa tak aspon povzdava.
Ved vidis ake hluposti tam napisal.
Nahlásiť administrátorovi
0 #6 Guest 2011-12-22 06:54
:evil:
Nahlásiť administrátorovi
+2 #5 re: malá odpoveďMartin Prebudila 2011-12-21 16:14
Citovanie Anonymný:
Pozorne, nie opity za pocitac sadat :-)

Nechápem, že na koho sa tento krásny anonymný komentár istého anonyma vzťahuje, ale cítim istú ohrozenosť vlastnej integrity, a asi aj môj počítač - plný vírov... či vírusov... Ináč, poviem Vám to na rovinu - za počítač v dnešnej dobe by si nemal sadnúť ani jeden normálny, a pritom troška i s triezvou hlavou, človek - ak ho je?!
O virtuálnom svete dnes už aj prváčikovia vedia viac ako i sám Orwel, ako my čo sme sa náhodou "pretiahli" do tohto vysnívaného 21. storočia... Kto koho tu aj za čo?! Či nebolo dosť 5. októbra na prelome, či prechode DVOCH storočí....?! Asi všetko džaba, ale ideme ďalej... Celá planéta...Nie len my dobrí a drobní Slováci...
Ten Ján Kovačický asi jediný má pravdu: Ja som voľačo dobré a pekné urobil a za to som dostal aj Cenu...
Pa, to je pekne...
Ej,keby to tak väčšina chápala a tak sa i správala... Menej by bolo ješitnosti, závisti, kocúrkovitosti atp.
Beztak sme tu len na určitú dobu a každý z nás má svoje malé či trocha väčšie piesočné hodiny...
Krajšie a požehnané Vianočné sviatky Vám všetkým dobrým ľuďom
Martin
Nahlásiť administrátorovi
+1 #4 Guest 2011-12-19 10:37
PRÓZU našej trpkej súčasnosti si s času na čas načim skrášliť trebárs aj peknou poéziou ;-)
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 FTWJanko 2011-12-19 06:01
Moja prvá poviedka - "Kovačický" - získala tretiu cenu Nového života! Naozaj pekná správa! :cheer:
Nahlásiť administrátorovi
-1 #2 unavaanonym 2011-12-19 05:17
Pozorne TOTO Vaše roky sledujem a poviem Vám úprimen, ten Prebudila nema pojma - komu ešte načim poézia?! Nám načim - PRÓZA, teda mŕtvy náš každodenný život a potom troška aj položiť si otázku KTO sme a KAM ideme?! Nemož sa už takto viac za....... Nám načim správna a dobrá cesta, bez naších, ktorí nám sadia strieborné jedličke a pod stromček nám sľubujú lacnejší ruský plyn, či už domáce plyny...
Pozrime sa už raz do zrkadla a povedze sme si úprimen, že mi Slováci nemáme tvvár, že je zrkadlo naše vešmi prázdne... Alebo naopak.... Neviem...

autor
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Guest 2011-12-19 05:16
Pozorne, nie opity za pocitac sadat :-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články