Odznel 13. festival Letí pieseň, letí

Odznel 13. festival Letí pieseň, letí
 
V kovačickom Dome kultúry 3. októbra včera večer odznel náš jediný festival populárnej hudby pre deti. Tohtoročný 13. festival Letí pieseň, letí a oslávil okrúhle jubileum – 20 rokov od založenia. Počas 20. rokoch zúčastnilo sa na ňom viac než 1500 interpretov a členov speváckeho zboru, odznelo vyše 300 pesničiek.
 
foto
 
Iveta Petrovičová - Malá rokerka (Cena za skladbu, Cena za interpretáciu, Cena za text a Cena obecenstva)
 
 
Hudba Ján Petrovič, text Ladislav Petrovič, interpretácia Iveta Petrovičová
 
Na tohtoročnom festivale populárnej detskej hudby odznelo 18. nových skladieb. Hodnotila ich porota v zložení Slovenka Benková - Martinková, Ervin Malina, Anička Elšeková, kým Zuzana Lenhartová mala na starosti hodnotenie textov. O dvoch cenách rozhodlo aj obecenstvo. Predsedníčka odbornej poroty Slovenka Benoková - Martinková pozitívne zhodnotila celkovú úroveň festivalu a vyzdvihla že holduje nie tak častému javu – keď sú deti skladateľmi, či autormi textov a zároveň aj interpretmi vlastných pesničiek, ako je to v prípade Juraja Súdiho ml. alebo Kristíny Sládečekovej.
 
Tretiu cenu odbornej poroty za interpretáciu získal Hložančan Vladimír Kriška, ktorý zaspieval pesničku Zaľúbený.
 
Tretiu cenu za skladbu udelili Jaroslavovi Chalupovi. Skladba nesie názov Poďme sa hrať.
 
Druhú cenu tak za skladbu ako aj za interpretáciu získal mladý spevák a hudobník Juraj Súdi ml. zo Selenče. Juraj zhudobnil báseň Jožkov žart.
 
Keď ide o prvé ceny a ceny obecenstva, porota a diváci tentoraz boli jednotní. Prvá cena odbornej poroty za skladbu patrí Jánovi Petrovičovi, za interpretáciu Ivete Petrovičovej a cena za text Ladislavovi Petrovičovi. Cena obecenstva za skladbu a interpretáciu tiež patrí Petrovičovcom. Je to pesnička pod názvom Malá rokerka.
 
K 20-temu jubileu najkrajší darček pripravil Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov. Je to cédečko s výberom pesničiek z minulých ročníkov festivalu. Ako povedala riaditeľka tejto inštitúcie Milina Sklabinská, nahrali 17 pesničiek pre deti rôznorodých žánrov, s textami prevažne slovenských spisovateľov. Na novom CD pozostávajúcom z výberu pesničiek doterajších festivalov, spevákov sprevádza i detský chór, ktorý tvoria speváčky Sára Valentíková, Marína Cerovská, Iveta Kováčová, Silvia Grňová a Sára Balcová.
 
Festival otvoril podpredseda vojvodinského zhromaždenia a kovačický richtár Martin Zloch , ktorý poznamenal, že máme v tomto zmysle potenciál a nemusíme sa báť budúcnosti. Kultúrne podujatie celomenšinového významu neprehliadla ani predsedníčka našej Národnostnej rady Anna Tomanová - Makanová. Podľa jej slov, už po Novom roku NRSNM sa dá do náročnej práci a podpíšu aj zmluvy o spoluzakladaní festivalov.
 
Festival Letí pieseň, letí založili roku 1991. Pri jeho zrode bol Pavel Tomáš starší, ktorý je aj dnes jeho životným sprievodcom. Spomína si na ten deň, keď festival vznikol a pamätá sa na každý jeho ročník. S týmto posledným ročníkom je tiež spokojný. Cédečko s výberom festivalových piesní je dokladom, ktorý svedčí o snahe a práci tohto hudobného zanietenca. Ako nám povedal, týmto konečne získal osobný preukaz. Pavel Tomáš st. je mienky, že všetky festivalové pesničky by mali byť na nosiči zvuku už pred festivalom. Spevácky zbor vyšších ročníkov Základnej školy v Kovačici, ktorý sprevádzal sólistov pod taktovkou Pavla Tomáša staršieho, vlani získal Zlatú plaketu Srbska.
 
Letí pieseň, letí 2011 je za nami, no organizátori veria, že pesničky budú žiť. Ich úpravu mal na starosti Ján Petráš. Konferansu pripravila Mária Kotvášová, réžiu mala na starosti Danka Hriešiková a festival moderovali Denisa Gáliková a Danka Svetlíková.
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články