Provincia Vojvodina

Provincia Vojvodina
 
Z najvyspelejšej časti Srbska, Vojvodina sa za krátky čas, - v priebehu dvoch desaťročí, - stala nedostatočne vyvinutým regiónom Srbska. Severná srbská provincia sa tak stala aj opravdivou vidieckou provinciou, je úplne ochudobnená a podľa výšky hrubého domáceho výrobku, prvýkrát po vyše 100 rokoch klesla pod republikový priemer. Vojvodina má až o neuveriteľných 80 percent nižší brutto domáci výrobok od belehradského.
 
foto
 
V dnešnom otvorenom liste pokrajinskému premiérovi Bojanovi Pajtićovi mimovládna organizácia Vojvodinský klub v čele s predsedom Djordjem Subotićom od predsedu pokrajinskej vlády žiada povedať pravdu a podniknúť určité opatrenia na zastavení potupného úpadku Vojvodiny.
 
„Vojvodina chudobnie a stráca pozíciu v rámci Srbska a to vedomou, úmyselnou diskrimináciou a nie následkom vplyvov ekonomiky“ – uvádza sa v liste a v pokračovaní sa hodnotí, že Vojvodina viac nemôže vyrobiť toľko, koľko jej Srbsko dokáže odňať.
 
„Gospodine Predsedniče, govorite o velikom investicionom ciklusu u Vojvodini i dr. Ali, znajte, Vojvodina ne može toliko da stvori koliko Srbija može da joj otme. Konačan ishod je ipak taj – Vojvodina tone. Suočite se sa glavnim problemom. U protivnom, Vi i Vaše političko okruženje, ostaćete kao ljudi, ispod zadatka svog vremena. A Vojvodina će nastaviti da plaća tešku cenu siromaštva i poniženja.“
 
Predsednik Vojvođanskog kluba
Đorđe Subotić
Novi Sad, 9. I 2012. g.
 
Prema zvaničnim podacima Republičkog zavod za statistiku (RZS) objavljenim Novembra 2010. g. BDP (bruto domaći proizvod) po glavi u 2009. Godini, u Vojvodini, za 4,8 % je ispod proseka Republike Srbije, što je prvi put od 1918.g. i za oko 80 % ispod Beogradskog regiona, a po odredbi člana 9. Zakona o regionalnom razvoju (Sl. glasnik R. Srbije br.51/2009 i 30/2010) Vojvodina je na osnovu toga „nedovoljno razvijen region“ u Republici Srbiji.

Komentárov  

+1 #2 Guest 2012-01-31 12:52
Ako nema autonomije - biće Republika !
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 novinarka 2012-01-13 11:22
:-?: Vojvodjanski Klub
Ko cenzuriše Vojvođanski klub?
Vojvođanski klub je 9. januara upitio otvoreno pismo predsedniku Vlade APV gospodinu Bojanu Pajtiću u kojem zahteva punu istinu o stvarnoj ekonomskoj situaciji u Vojvodini i odgovor na pitanje zašto je Vojvodina nedovoljno razvijeni region Srbije?
Odgovor još nismo dobili, ali je zanimljivo da ga nije objavio ni jedan štampani ni elektronski mediji, mada je agencija TANJUG emitovala vest. Zato je pismo objavljeno na mnogim nezavisnim portalima, ali i onim koji su pod nečijom kontrolom. Evo nekoliko primera: Na sajtu www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/ pismo je bilo objavljeno oko sat vremena, pa je izbrisano kada su počeli da stižu komentari na pismo. Na sajtu javnog servisa Vojvodine www.rtv.rs/ takođe je stajala informacija jedno vreme na vidljivom mestu. Ostala je i dalje, ali je vrlo brzo premeštena u arhivu vesti tako da može da je pronađe samo onaj ko zna za vest. Radio Novi Sad je istog dana emitovao vest u 17 časova, ali u svim narednim informativnim emisijama Radio Noviog Sada pismo je bilo ignorisano. Novinar TV Vojvodine je na svoj zahtev obavio razgovor sa članom Predsedništva Vojvođanskog kluba povodom pisma.
Razgovor je snimljen (10. januara), ali nije emitovan.
Pitamo kome smeta puna istina o ekonomskom stanju u Vojvodini i ko su cenzori vojvođanske javnosti?
Vojvođanski Klub poziva predsednika Vlade AP Vojvodine gospodina dr Bojana Pajtića da učestvuje na govornici Vojvođanskog Kluba i objasni do sad „neviđeni“ investicioni ciklus u Vojvodini i kaže potpunu istinu o ekonomskoj situaciji u Vojvodini.

Đorđe Subotić,
predsednik Vojvođanskog kluba
U Novom Sadu, petak 13. januara 2012. godine.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články