I n f o r m á c i a o zmene v udeľovaní pobytu pre držiteľov osvedčenia Slováka žijúceho v

foto
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky
v Srbskej republike
Bulevar umetnosti 18,111 50 Belehrad
Tel.: +381/11/2223801, Fax: +381/11/2223820
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
 
I n f o r m á c i a
o zmene v udeľovaní pobytu pre držiteľov
osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí
 
V súvislosti s prijatím nového zákona o pobyte cudzincov (č. 404/2011 Z. z.) dochádza s platnosťou od 1. januára 2012 aj k niektorým úpravám, ktoré sa týkajú aj držiteľov osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí (krajanského preukazu).
 

 
 
Pokiaľ sa držiteľ osvedčenia plánuje v Slovenskej republike zdržiavať dlhšie ako 90 dní v polroku alebo bude počas svojho pobytu vykonávať v Slovenskej republike zárobkovú činnosť, musí si podať na príslušnom policajnom útvare alebo na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Belehrade žiadosť o prechodný pobyt. K žiadosti okrem platného cestovného pasu a dvoch fotografií (3x3,5cm) priloží osvedčenie Slováka žijúceho v zahraničí, výpis z registra trestov Srbskej republiky a potvrdenie o ubytovaní. Policajný útvar o žiadosti rozhodne do 30 dní od jej prijatia. Žiadateľ je povinný do 30 dní od prevzatia dokladu o pobyte odovzdať policajnému útvaru doklad potvrdzujúci zdravotné poistenie a lekársky posudok potvrdzujúci, že netrpí chorobou, ktorá ohrozuje verejné zdravie. Dokladom o prechodnom pobyte je preukaz, v ktorom sú zaznamenané aj biometrické údaje (fotografia a odtlačky prstov).
 
Od 1. januára 2012 teda nebude samotné osvedčenie automaticky povolením na neobmedzený pobyt na Slovensku tak, ako to bolo doteraz. Všetky ostatné výhody držiteľa osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí zostávajú v platnosti.
 
Doklad o pobyte na Slovensku, ktorý bol vydaný Slovákovi žijúcemu v zahraničí do 31.decembra 2011 platí maximálne do 30. júna 2012, a preto je potrebné do tohto termínu požiadať na príslušnom útvare cudzineckej polície v Slovenskej republike alebo na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Belehrade o nový doklad, t.j. podať novú žiadosť o prechodný pobyt.
 
V prípade potreby je Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade pripravené poskytnúť žiadateľom dodatočné informácie.
 
V Belehrade, 13. 1. 2012

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články