Kovačický pro(ces)test

Kovačický pro(ces)test
 
Slovenská strana na zajtra 27. januára zahlásila ďalší protest proti výstavbe strediska na skladovanie a spracovanie azbestu a iných nebezpečných odpadových látok v Kovačici . Vyzýva preto všetkých obyvateľov tejto banátskej obce, ktorým záleží na zdravom životnom prostredí, zúčastniť sa o 15:00 na protestnom zhromaždení pred budovou zhromaždenia obce.
 
foto
 
Vyše 4 roky obyvatelia Kovačice vytrvalo bojujú proti výstavbe potenciálne nebezpečnej prevádzky a skladu podniku "Yunirisk d.o.o.", ktorý si už vybavil takmer všetku potrebnú dokumentáciu a najneskoršie 29. apríla 2012 plánuje začať s výstavbou továrne.
 
Na sklonku roka občania kovačickej obce rozhodne povedali „nie“ - a povedalo tak až 7 tisíc voličov !!!- výstavbe továrne na spracovanie azbestu. Vtedy sa dospelí obyvatelia tejto obce na referende priamo vyjadrili proti budovaniu továrne a nepriamo vskutku aj proti politiky obecného vedenia, ktoré v mene občanov vynáša rozhodnutia proti vôli väčšiny. O niekoľko dní po referende a pretrvávajúcich protestov predseda obce podal demisiu. Obecné orgány však aj ďalej neakceptujú vôľu 7 tisíc voličov !!! a podľa posledného upozornenia Slovenskej strany, nechcú zrušiť Detailný plán Kovačice, ktorý je v rozpore so zákonom. Ním sa totiž pripúšťa výstavba továrne na vzdialenosti iba 350 metrov od mesta, 100 metrov od rieky Nadel a 800 metrov od cukrovaru Jedinstvo.
 
Slovenská strana už viac rokov bojuje proti nezmyslu budovať továreň na úrodnej poľnohospodárskej pôde a v prostredí, ktoré nebezpečný chemický odpad ani nevyrába. Pred vyše polrokom predstavitelia tejto strany zaslali otvorený list podpredsedníčke pokrajinskej vlády Anne Tomanovej – Makanovej, v ktorom ju prosia o pomoc. Text listu sme zverejnili tu:
 
 
Nad hroziacim problémom turisticky a umelecky orientovanej Kovačice sa zamýšľala i riaditeľka Strediska pre kultúrnu dekontamináciu Borka Pavićevićová, ktorá v článku Sudy s jedmi ako budúca turistická atrakcia Kovačice písala:
 
 
Na apely Kovačičanov nezostávali hluché ani najsilnejšie médiá a pokrajinský verejný mediálny servis RTV o tom zverejnil viac príspevkov:
 
 
 
Dnes zareagoval aj Vojvodinský klub, ktorý zastrešuje viacero nestraníckych a mimovládnych organizácií. V otvorenom liste SÚRNE žiadajú zastaviť vydávanie povolení a v tom smere aj reagovanie Pokrajinských a Republikových orgánov. List znie:
 
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 pm 2012-01-26 18:41
Ako sa už nehanbíte, šwcko je už depónia, aj to dobrá... o čom sa my potom rozprávame...?! Napr...
g
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 agabikaa 2012-01-26 18:36
To je krásne, aj ti ďakujem... Gabikaa... Už nepro..............
m
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články