VI. ročník Žur školy v Novom Sade

VI. ročník Žur školy v Novom Sade
 
V dňoch 28.11 – 30.11.2008 v študentskom domove novosadskej Univerzity, v Reštaurácii 10, prebiehala VI. Žur škola.
O organizačnú zložku sa aj tohto roku postaral Výbor pre informovanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a o finančnú stránku Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
Do Žur školy sa zapojilo zhruba 15 účastníkov z rôznych našich prostredí, predovšetkým televízni a rozhlasoví novinári, tiež stredoškoláci z Báčskeho Petrovca, Kulpína, Kovačice, Nového Sadu a z Padiny.
Prednášky odštartovali v piatok a prvú mal na starosti redaktor a moderátor zo Slovenskej televízie Viliam Stankay. Po ňom prednášala asistenka Oddelenia slovakistiky Filozofickej fakulty v Novom Sade, profesorka slovenčiny Zuzana Týrová, ktorá hovorila o úrovni slovenského jazyka v médiách a účastníkom poskytla užitočné a praktické rady:
„ ... V publicistike je dôležité, aby ste mali veľmi bohatú slovnú zásobu. Spisovný slovenský jazyk sa najviac pestuje v základnej škole ale veľmi dôležitým faktorom,- teda tam kde sa môže naša slovná zásoba, náš jazyk zlepšovať- sú médiá. Jazyk v médiách by mal byť čím čistejší, čím spisovnejší a čím lepší. Keď ide o zvukovú stránku prejavu, u nás viac-menej neexsistujú väčšie problémy. Sú len dve spoluhlásky, ktoré v našom jazykovom prejave môžu robiť problémy – ď a ť, prípadne zdvojená výslovnosť.
Odporúčam používať, ba dokonca aj čítať slovníky, všetky ktoré máme. Overovať si kontexty v ktorých sa nejaké slovo vyskytuje, aby sme sa vyhli tzv. kalkom, prípadne sa poradiť s odborníkmi z fakulty, využiť Internet. Sledujte všetko čo sa deje na Slovensku ale budzte kritickí...
Frekventanti školy absolvovali výrobný proces televíznych príspevkov, tiež nakrúcanie video záznamov, o čo sa postaral jeden z najlepších kameramanov Televízie Vojvodiny Jozef Maďar, ktorý je evidentne s účastníkmi 6-teho ročníka Žur školy viac než spokojný:
„ ... S účastníkmi tohtoročnej novinárskej školy, tzv. Žur školy som spokojný, hoci som nespokojný s masovosťou. Tí, ktorí navštevovali školu, mali príležitosť maximálne sa zdokonalť. Absolvovali tak teoretckú ako aj praktickú časť, cviky, z ktorých vznikli televízne príspevky. Tieto práce sú vysoko hodnotené a sú na úrovni prác zamestnancov v televízii. Dopracovali sme sa k vysokej edukačnej a technickej úrovni...
Ďalej sa pracovalo na strihu a finalizácii príspevkov, k čomu dopomohol výborný strihač Rádiodifúznej ustanovizne Vojvodiny Ján Miháľ.
Nasledovala analýza zhotovených produktov a diskusia na témy vzťahujúce sa na prácu v médiách. Na záver 6-teho ročníka Žur školy, organizátor a predseda Výboru pre informovanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Samuel Žiak povedal:
„...Dôležitým faktom je, že sa táto škola uskutočnila, že sme neprerušili tradíciu. Táto edukácia bola usmernená predovšetkým na televízne spravodajstvo. Som veľmi rád, že sme mali prednášateľa zo Slovenskej televízie, od ktorého sa účastníci Žur školy mohli veľa toho naučiť. Z druhej strany, bola to príležitosť na zoznamovanie sa medzi kolegami a dobrý základ na eventuálnu spoluprácu v budúcnosti. Keď ide o výsledky práce, konečným produktom sú televízne príspevky na rôzne témy. Sú až na takej úrovni, že sa môžu vysielať v každej televízii...
 
Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články