Objavili premennú hviezdu

Objavili premennú hviezdu
 
Z observatória Nočný sokol Night Hawk z Báčskej Palanky prichádza senzačná správa o objavení novej premennej hviezdy. K významnému úspechu sa dopracovali Janko Mravík z Báčskej Palanky, Jaroslav Grňa z Kulpína a Gregor Srdoč z Rijeky (Chorvátsko). Vo štvrtok 9. februára z AAVSO The International Variable Star Index (VSX), potvrdili že ide o novoobjavenú premennú hviezdu a dostala pomenovanie VSX J091006.5+304328. Hviezda sa nachádza v súhvezdí Rak (Cancer).
 
foto
 
http://univerzumad.com
 
Pozorovania premennej hviezdy robili od 27. januára do 2. februára, použili ďalekohľad GSO 250/1250 na montáži EQ6 a CCD kameru Astropix 1.4. Celkovo nasnímali 3767 záberov s expozíciou 15s. Na spracovanie údajov použili program Muniwin a Peranso.
 
foto
 
Janko Mravík v observatóriu (Foto Jaroslav Grňa)
 
Robotizované observatórium Night Hawk bolo otvorené pred necelým rokom a to predovšetkým vďaka Jankovi Mravíkovi. Je tam ďalekohľad Newton 250/1250 na montáži EQ6. Koncom minulého roka, tentoraz vďaka Jaroslavovi Grňovi, observatórium vybavili aj kamerou. Astrofoto.sk zo Slovenska dlhodobo im totiž zapožičalo kameru Astropix 1.4 .
 
„V januári nám počasie žičilo, tak sme každú jasnú noc využívali na prácu s kameru a snímali Mesiac, Jupiter ... ale diaľkovo cez Internet: Janko z teplého domu v Palanke a ja z Kulpína“ - hovorí Jaroslav Grňa , ktorý navrhol vyskúšať sa i vo fotometrii premenných hviezd. Kontaktovali Gregora Srdoča z Chorvátska, skúseného pozorovateľa premenných hviezd a extrasolárnych planét. Úspech nevystal a dnes sa táto trojica hvezdárov pýši nekaždodennou „trofejou“ – potvrdením z American Association of Variable Star Observers o odhalení hviezdy.
 
foto
 
Jaroslav Grňa sa amatérsky astronómiou roky zaoberá
 
Jaroslav Grňa a Janko Mravík nielenže pozorujú hviezdy a nebeské javy, ale ich aj fotografujú. Takýto fascinujúci jav zachytili prostredníctvom GSO 250/1250 s koma korektorom na Canon 450d, autoguidingom s AllCCD kamerou v montáži EQ6 sky scan pro.
 
foto
 
Orionova hmlovina je „pôrodnicou“ nových hviezd
 
Katarína Pucovská
 
Viac na:

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články