Združenie vinárov a vinohradníkov v Kulpíne

Združenie vinárov a vinohradníkov v Kulpíne
Udruženje vinara i vinogradara u Kulpinu
 
logo
 
Združenie vinárov a vinohradníkov v Kulpíne bolo založené v roku 2003. Jeho prvoradá činnosť bola prevažne edukačného rázu a vedenie združenia od samého začiatku organizovalo a aj dodnes organizuje, tak pre svojih členov ako aj všetkých záujemcov, odborné prednášky o pestovaní a ochrane viniča.
Členovia združenia v priamych rozhovoroch s odborníkmi preberajú tiež i témy o spracovaní dopestovaného hrozna a ošetrovaní vyrobeného vína.
Kontrolu už vyrobeného vína konajú degustáciami. Najväčšia a najdôležitejšia je koštovka vo velkonočnú nedeľu, ktorá sa koná v kulpínskom kaštieli. Toto podujatie pod názvom Veľká noc v Kulpíne ( Uskrs u Kulpinu ), ktoré od roku 2007 organizuje kulpínske Združenie vinárov a vinohradníkov, prerastá v medzinárodnú súťaž s oceňovaním vín a klobás.
Členovia tohto združenia sa so svojimi vzorkami vín zúčastňujú na rôznych domácich a medzinárodných súťažiach, kde dosahujú pozoruhodné úspechy. Početné uznania a vysoké ocenenia, ktorých čoraz viac pribúda, svedčia nielen o vedomostiach lež aj uvedomelosti kulpínskych pestovateľov hrozna a výrobcov vína. Vedia, že tam kde je to potrebné, na pomoc treba pozvať vedu a vďaka konzultáciám s odborníkmi, výsledky bývajú čoraz lepšie. Tak z Ústavu pre vinohradníctvo novosadskej Poľnohospodárskej fakulty dostali prvý recept na výrobu vína a dodržiavajú aj odporúčané podmienky skladovania vína. Postupne vyraďujú drevené sudy a čoraz častejšie sa orientujú na skladovanie v prochrómových alebo sklenných nádobách.
O nič menej dôležitá je aj orientácia členov tohto združenia zachovť panónsku vínnu tradíciu a kultúru. Oživenie výroby chýrečných vín z takzvaného Kulpínskeho brehu, a hlavne Viničiek, ktoré boli pomenovaná podľa rodných viníc, by mohlo prispieť k určitej prosperite toho prostredia. Vinohrady sa na uvedené svahy postupne vracajú a už teraz sa Kulpín začína uvádzať ako osada, ktorá by mohla vojsť do mapy tzv. Vínnej cesty Vojvodiny. Presnejšie Báčska vínna cesta my mala viesť cez Feketić, Mali Idjoš, Kulpin, Temerin, Titel a Kovilj.
 
Predseda Združenia vinárov a vinohradníkov je Michal Dovičin
Počet členov 67
 
„Vinohradníctvo je poéziou poľnohospodárstva, a víno je posledným čarom tej poézie“
(Gustav Krklec)
 
“Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je poslednja čar te poezije”
(Gustav Krklec)

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články