Po 84 rokoch Slovenský národný dom v Starej Pazove vo vynovenom šate

Po 84 rokoch Slovenský národný dom v Starej Pazove vo vynovenom šate
 
Prvýkrát bol tento kultúrny stánok staropazovských Slovákov otvorený 26. novembra 1928. Bol to prvý Slovenský národný dom mimo územia Slovenskej republiky. Po viacročných rekonštrukčných prácach, dnes ho opäť slávnostne otvárali. Pokrajinský premiér Bojan Pajtić vo svojom príhovore podčiarkol, že takýto čin predstavuje najvhodnejší spôsob ako si možno pripomenúť Medzinárodný deň materinského jazyka.
 
foto
 
Foto SKUS Hrdinu Janka Čmelíka
 
Predsedníčka Slovenského kultúrno umeleckého spolku Hrdinu Janka Čmelíka Anna Lepšanovićová sa poďakovala Pokrajinskej vláde za finančnú podporu, vďaka ktorej upravili podkrovné priestory a objekt sa tak rozšíril o nových 280 štvorcových metrov.
 
Podpredsedníčka Pokrajinskej vlády Anna Tomanová - Makanová zdôraznila, že z pokrajinského rozpočtu vlani na Slovenský národný dom vyčlenili milión dinárov.
 
foto
 
Foto SKUS Hrdinu Janka Čmelíka
 
V máji 2009 v Starej Pazove bola však podpísaná zmluva o udelení 3 miliónov dinárov na ukončenie adaptácie strechy Slovenského národného domu. Zmluvu podpísal predseda Výkonnej rady Vojvodiny Bojan Pajtić, a pokrajinský tajomník Milorad Đurić a prítomná bola aj Anna Tomanová – Makanová, obecní funkcionári ako aj predstavitelia Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi a Srbskej pravoslávnej cirkvi.
 
foto
 
Foto SKUS Hrdinu Janka Čmelíka
 
O rok neskôr sa už uvádzalo, že na rekonštrukciu Slovenského domu v Starej Pazove Vláda Vojvodiny dovtedy vyčlenila 5,2 miliónov dinárov a prisľúbila ešte 2,5 miliónov. Teda, úhrne 7,7 miliónov dinárov alebo zhruba 75.000 eur. Veľa či málo? Ťažko povedať. Avšak, milión dinárov je iba necelých 10.000 eur. A to je už ani nie tak mnoho.
 
Koľko skutočne aj bolo investované do tohto objektu, iste ťažko možno povedať a ešte ťažšie zistiť. Tak ako to u nás býva, veľká časť peňazí sa odvádzala priamo vykonávateľom prác.
 
Staropazovčania však iste ochotne priložili ruky a početné práce urobili zdarma. Spolkári sa tiež ochotne pričinili. Z vykonaných prác zaiste aj mali radosť, veď akoby aj nie, priestory sú skutočne reprezentatívne. Nech sa im v nich dobre darí!
 
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články