V krajine krvi a medu

V krajine krvi a medu
 
Po sarajevskej premiére vo sviatok Svätého Valentína a o tri dni aj v Záhrebe, režijný debut Angeliny Jolie V krajine krvi a medu, odo dnes sa premieta aj v našich kinách. V Sarajeve, v športovej hale, si film o nie tak dávnej vojne na území Bosny a o láske srbského veliteľa a moslimskej zajatkyni v pracovnom tábore, pozrelo približne päť tisíc divákov. "Ďakujem vám, som nesmierne rada, že sa vám páčil film, ktorý by mal prebudiť svet a zabrániť zverstvám," odkázala debutujúca režisérka.
 
foto
 
Angelina Jolie a jej dlhoročný partner Brad Pitt na prezentácii filmu v Sarajeve (Foto SITA/AP)
 
Nadšenie divákov Angelinu dojalo natoľko, že sa počas ďakovnej reči neubránila slzám. Napriek tomu sa názory o tomto film rozdielne. Podľa renomovaného portálu IMDb film získal ohodnotenie len 3,2 z 10 možných bodov. Na druhej strane 36-ročná hollywoodská herečka v týchto dňoch za film získala ocenenie od organizácie Cinema For Peace. Tá oceňuje filmy, ktoré upozorňujú na porušovanie ľudských práv, vojny a genocídu. Cenu jej odovzdal riaditeľ organizácie Mohamed ElBaradei.
 
Organizácia pod názvom Medzinárodná iniciatíva pre sledovanie antisrbstva (MIPA) však ostro kritizuje film a ohodnotila ho ako úplné fiasko.
 
- Vo filme sa zjavujú 96 moslimiek, ktoré sú obete, existuje 208 civilných moslimských obetí a ani jedna jediná zo srbskej strany. Tiež sa zjavuje 49 Srbov, ktorí sú vojnovými zločincami a ani jeden moslimský. Uvádza sa to v správe MIPA. Podľa slov predstaviteľa tejto organizácie Miroslava Ilića, v budúcom týždni začnú s premietaním šotu, v ktorom sa zjavia srbské ženy, obete vojny v Bosne, s otázkou pre Angelinu Joli: „Prečo neuctievaš aj srbské obete?“
 
V Záhrebe, podobne ako v Sarajeve, ďalšie ovácie ale aj, napríklad, úplne odlišný britký postoj chorvátskej spisovateľky, ktorá píše stĺpce - kolumny pre noviny Nacional, Vedrany Rudan, ktorý si možno prečítať na jej blogu: http://www.rudan.info/zemlja-krvi-idiota/
 
Postavu vojaka Danijela stvárnil Goran Kostić a Ajlu si zahrala Zana Marjanović. Vo filme ešte hrajú i Vanesa Glođo, Rade Šerbedžija, Branko Đurić, Nikola Đuričko a ďalší.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 mám komentár 2012-02-23 20:06
mám komentár,
a kedy mi príde Bred - z krvy a mäsa, napr... Namiesto Pajtića...
gabika
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články