Pôstna doba a Svetový modlitebný deň

Pôstna doba a Svetový modlitebný deň
 
Tohoročný program Modlitebného dňa žien prebiehal pod heslom Nech zvíťazí spravodlivosť. Pripravili ho kresťanské ženy z Malajzie. Ako aj v ostatných našich cirkevných zboroch, v Silbaši ho zaznamenali v piatok, 2. marca. Organizáciu večierka mali na starosti členky Oltárneho krúžku žien Mária a Marta.
 
foto
 
Program otvoril silbašský farár Vladimír Lovás st. a na záver sa početným prítomným prihovorila aj vedúca Oltárneho krúžku žien.
 
Text a foto Vladislava Lovásová
 
Svetový deň modlitieb žien je celosvetové ekumenické hnutie, ktoré oslavuje tento deň prvý piatok v marci. Tento deň sa začal sláviť v roku 1884 v USA. Cieľom je združovať ženy rôznych rás, kultúr a tradícií, rozširovať ich povedomie o iných krajinách a kultúrach, spolucítiť s problémami iných a modliť sa s nimi a pre ne. Aj v Erdevíku sa v piatok spoločne pomodlili pre ženy z Malajzie. Program pripravili cirkevníčky za pomoci mladého kaplána, kulpínskeho rodáka Jána Vidu.
 
foto
 
foto
 
V Kulpíne si v piatok tiež pripomenuli ekumenický modlitebný deň. Predtým v stredu, v priestoroch kulpínskej fary, domáci cirkevníci v čele s farárom Vladimírom Grňom usporiadali prvý zo seriálu tohtoročných pôstnych večierkov. O význame pôstneho obdobia pútavé rozjímanie pripravil Martin Bajza, farár vojlovický.
 
foto
 
foto
 
Na ďalších stredajších pôstnych večierkoch v Kulpíne budú hosťovať mladí farári resp. kapláni a to Juraj Nímet, Vladislav Ivičiak, Ján Vida a Branislav Kulík.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články