Čaro starých fotografií očarilo prítomných

Čaro starých fotografií očarilo prítomných
 
Tematická výstava, ktorou si pripomenuli desiate výročie múzea v Selenči, v nedeľu do Domu kultúry prilákala početných domácich a cezpoľných hostí. Fotografie prevraveli svojou patinou krásou a nejednému návštevníkovi rozvírili spomienky. Prítomných privítala a o výstave sa zmienila vedúca etno sekcie Viera Strehárská.
 
foto
 
Tematickú výstavu „Čaro starých fotografií – keby fotografie prevraveli“ doplnili aj predstaviteľky spolkov žien z Pivnice a Silbaša, ktoré priniesli fotografie zo svojich prostredí. Predseda Rady Miestneho spoločenstva v Selenči Juraj Grňa zablahoželal členkám etno sekcie k jubileu a ku Dňu žien a zároveň pochválil úspešnú dlhoročnú spoluprácu etno sekcie s miestnym spoločenstvom. Taktiež navrhol pouvažovať o možnosti otvorenia etno domu, v ktorom by našli miesto všetky pamiatky z minulosti Selenče.
 
foto
 
Výstavu činia fotografie z rôznych období prevažne selenčskej minulosti . Na nich sú zobrazené osoby v ľudovom kroji charakteristickom za obdobie v ktorom vznikli. Výstava mohla byť aj omnoho bohatšia, avšak priestor bol malý na to, aby si na výstave našli svoje miesto všetky zozbierané fotografie.
 
Otvárací program spestrili deti predškolskej ustanovizne Kolibrík zo Selenče a hudobník Juraj Súdi.
 
foto
 
Po tejto prvej časti a po otvorení výstavy nasledoval program v sieni domu kultúry venovaný blížiacemu sa sviatku 8. marcu MDŽ. V programe účinkovali žiaci základnej školy, stredoškoláci, osvedčení recitátori a speváci, a tanečná skupina základnej školy. Recitovalo sa, spievalo a tancovalo. Pod réžiu programu sa tiež podpisuje vedúca etno sekcie Viera Strehárská. Počítačovú prípravu propagačného materiálu urobil Juraj Berédi - Ďuky a pomoc pri tlačení a organizácii programu poskytlo Miestne spoločenstvo, pracovná sústava Slovan progres, MOMS v Selenči a kultúrno umelecký spolok, ktorý sa postaral aby sa všetko dobre videlo a počulo.
 
Po programe bola bohatá zákuska pre všetkých návštevníkov, ktorú vždy prichystajú aktivistky a členky etno sekcie. Hostky a všetci, ktorý mali o to záujem mali možnosť navštíviť súkromný etno dom Selenčana Jána Čapeľu, ktorý sa v poslednom období vážne venuje tomuto svojmu koníčku.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články