Keď Jozef kožuch odkladá, bude dobrá úroda

Keď Jozef kožuch odkladá, bude dobrá úroda
 
Dobrá správa. Zdá sa, že pani zima nás už na tento rok opustila. Dnes sme mali teplotu vyše 20 stupňov Celzia a celý nastávajúci týždeň nás čaká ustálené jarné a prevažne slnečné počasie. Nielen teplotami, ale aj oficiálne sa blížime k jari, ktorá sa v tomto roku začína 20. marca o 6:14 - v deň jarnej rovnodennosti. Avšak, ani jar už nie je ako voľakedy a nebude sa viac začínať, tak ako nás učili v škole: 21. marca.
 
foto
 
Foto Igor Bovdiš
 
Vlaňajší rok bol totiž na dlhé obdobie posledným, keď sa astronomická jar začala v súlade s tým čo písalo v učebniciach, čiže 21. marca. Od tohto roka sa jej oficiálny začiatok presúva na 20. marec a po niekoľkých desaťročiach dokonca aj na 19. marec. Presnejšie: nastávajúcich 91 rokov budeme obdobie, keď sa všetko prebúdza, vítať o jeden alebo dva dni skôr. Na svedomí to má pohyb Slnka a s ním spojené priestupné roky.
 
Od príchodu jari a jarnej rovnodennosti závisí aj počítanie Veľkej noci. Veľkonočnú nedeľu oslavujeme po prvom splne mesiaca, ktorý nasleduje po prvom jarnom dni. Tohtoročná Veľkonočná nedeľa vychádza na 8. apríla, v roku 2013 bude 31. marca a 2014 až 20. apríla.
 
Leto nám v tomto roku príde 21. júna o 1:09, jeseň 22. septembra o 16:49 hod. a zima 21. decembra o 12:11.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články