Svedectvá slovenského dolnozemského bytia a Cena Ondreja Štefanka

Svedectvá slovenského dolnozemského bytia a Cena Ondreja Štefanka
 
Počas minulého víkendu v Rumunsku v Nadlaku slávnostne udelili Ceny Ondreja Štefanka na rok 2012 a zorganizovali aj medzinárodný seminár pod názvom Svedectvá slovenského dolnozemského bytia - aspekty zo slovenskej dolnozemskej histórie a kultúrnej antropológie. Na ňom sa zúčastnili aj predstavitelia inštitúcií a literárni vedci zo Srbska: Samuel Boldocký, Katarína Melegová Melichová, Michal Harpáň, Viera Benková, Vladimír Valentík a Jaroslav Čiep. Svoje príspevky tiež poslali aj Zuzana Čížiková a Ján Černák.
 
foto
 
Zasadnutie viedli Pavel Hlásznik, Bianca Pascu a Ivan Miroslav Ambruš
 
Cenu Ondreja Štefanka udelili štvrtýkrát a to v deň narodenia tohto významného literáta, ktorý bol zakladajúcim a dlhoročným predsedom Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku, zakladateľom Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku, prvým podpredsedom Svetového združenia Slovákov v zahraničí, šéfredaktorom viacerých slovenských časopisov a významný spisovateľ, básnik, esejista, kultúrny dejateľ.
 
foto
 
foto
 
Pavel Hlásznik udeľuje cenu Jurajovi Antalovi Dolnozémskemu
 
Tohtoročnými ocenenými sa stali básnik a zberateľ hmotnej kultúry Slovákov v Maďarsku Juraj Antal Dolnozemský (1928), za príspevok k rozvoju a propagácii slovenskej literatúry tvorenej v slovenskom zahraničnom svete a publicista, historik, prekladateľ, básnik katolíckej moderny Imrich Kružliak (1914) z Nemecka za príspevok k rozvoju a diverzifikovaniu kultúrneho života a spolkovej činnosti v slovenskom zahraničnom svete.
 
Text a foto Andrej Meleg

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články