IV. Vojvodinská konvencia: Vojvodine status republiky

IV. Vojvodinská konvencia: Vojvodine status republiky
 
Predseda Vovodinského klubu Đorđe Subotić vyhlásil, že na Štvrtej vojvodinskej konvencii, ktorá bude v nedeľu 1. apríla o 10:00 v Novom Sade na SPENS-e, táto mimovládna organizácia spolu s ďalšími koaličnými partnermi, bude žiadať pre Vojvodinu status republiky. Podľa jeho slov ide o novú historickú ústavnú dohodu Srbska a Vojvodiny.
 
 foto
 
IV Vojvođanska Konvencija
 
Vojvodinský klub mieni, že je terajšou ústavou obsah autonómie, - činením sa Demokratickej strany a iných strán, - vyčerpaný a stratil zmysel. Preto mienia, že by riešením bolo, Vojvodine v rámci Srbska udeliť štatút republiky. Takýmto riešením by Vojvodina, ako súčasť Srbska, predstavovala sekulárnu federálnu jednotku s občianskym zriadením a získala by tak zákonodarné a súdne kompetencie.
 
- Sme presvedčení, že príčina ťažkej ekonomickej situácie a úpadku Vojvodiny väzí v jej ústavnom postavení o ktorom možno povedať, že je katastrofálne. S terajšou ústavou pokrajina nemá rozvojových šancí. Niekedy sa nám zdá, že sa úmyselne snažia, aby Vojvodina upádala. To, čo zazlievame pokrajinskému premiérovi je, že podporil schválenie terajšieho ústavného postavenia pokrajiny, v ktorej je Vojvodina akoby rozpočtovou záťažou a v ktorej Vojvodina predstavuje autonómiu bez autonómie – vyhlásil Subotić za Magyár szó.
 
O prípravách na uskutočnenie Štvrtej Vojvodinskej konvencie sa bude hovoriť na tlačovej konferencii, ktorá bude v pondelok 26. marca o 11:00 v Nezávislom spolku novinárov Vojvodiny.

Komentárov  

+4 #5 Ano 1 2012-03-31 13:37
Ja mislim, da nije resenje i problem u prekrajanju granica, vec u dobrim idejama i kvalitetnim ljudima. Dobre ideje (ne spisak lepih zelja) bi se jos i nasle, ali kvalitetne ljude na nasoj sceni, koji imaju mogucnost da ih realizuju, ja ne vidim. Ako vidite, kazite ko su, pa da o tome popricamo.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #4 Prošlji foteljaš 2012-03-30 21:17
Čo sće šecja nepísmenjí, kedj sa nevjeće ani potpísać a ani ništ napísać. Len voljáke smajlíke pricapiće a hotovo. Vydjím že sa vam robyć nekce. Nikto nam nepoklonji avtonomiju a to znači, budjeće grljać aj djalej, alebo zbrišeće do inostranstva, gdje? šadje už lem kukajú.
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Guest 2012-03-30 15:36
:evil: robota
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Guest 2012-03-27 06:15
:-)
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2012-03-27 06:15
:-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články