Poľnohospodári zablokovali premávku

Poľnohospodári zablokovali premávku
 
Vlani poľnohospodári blokovali cesty v máji a tohto roku sa situácia opakuje, ibaže trochu skôr. Dnešnou protestnou jazdou a blokádou ciest, poľnohospodárski výrobcovia vyjadrovali protest proti dekrétu Vlády Srbska, ktorý podľa ich názoru favorizuje spracovateľský priemysel a to na úkor poľnohospodárskych výrobcov. Protestom žiadajú, aby sa pokračovalo so subvencovaním reprodukčného materiálu so 14.000 dinárov na hektár a žiadajú vynesenie Stratégie rurálneho rozvoja v Srbsku, čo je podmienkou na využívanie prostriedkov z IPA fondov EÚ.
 
foto
 
 
V Báčke bola dnes zablokovaná stará cesta do Subotice pri Rímskych šiancoch a cesta Nový Sad - Temerín a v Banáte poľnohospodári z Kovačice a okolitých osád o asi 16:00 s asi 200 traktormi úplne zastavili premávku na magistrálnej ceste Pančevo – Kovačica. Polícia zastavila i kolónu traktorov pri Novom Sade, Báčskej Palanke, Hložanoch, Indjiji, Titeli a Kule. Podľa slov predstaviteľov poľnohospodárov, toto bol iba upozorňujúci protest a v prípade nesplnenia ich požiadaviek, zahlasujú vážne blokády okolo 20. apríla. Vlani koncom mája a začiatkom júna poľnohospodári 5 dní traktormi zahatali cesty a takým spôsobom sa dožadovali vyplatenia sľúbených subvencií.
 
Viac o vlaňajších protestoch tu:
 

Komentárov  

-1 #5 Guest 2012-04-06 13:40
Dragin len stromíky vysádzal.
Nahlásiť administrátorovi
+1 #4 gabikaa 2012-04-01 18:20
www.apa.sk

ec.europa.eu

"Poľnohospodári už nedostávajú platby len za to, aby vyrábali potraviny. SPP sa dnes riadi dopytom. V plnom rozsahu zohľadňuje záujmy spotrebiteľov a daňových poplatníkov, pričom EÚ poskytuje poľnohospodárom slobodu vyrábať to, čo trh potrebuje. Čím viac poľnohospodári v minulosti vyrobili, tým viac dostávali dotácií. Odteraz sa prevažná väčšina pomoci poľnohospodárom vypláca nezávisle od toho, koľko vyrobia. Podľa nového systému poľnohospodári stále dostávajú priame platby, aby si udržali stabilitu príjmu, ale väzba na výrobu sa prerušila. Okrem toho, poľnohospodári musia dodržiavať normy z oblasti životného prostredia, bezpečnosti potravín, ochrany rastlín a blaha zvierat. Poľnohospodári, ktorí uvedené normy nedodržiavajú, budú čeliť zníženiam ich priamych platieb (podmienka známa ako „krížové plnenie“). Prerušenie väzby medzi dotáciami a výrobou (zvyčajne označované ako „oddelenie platieb od produkcie“) umožní poľnohospodárom EÚ, aby sa väčšmi orientovali na trh. Budú môcť slobodne vyrábať to, čo im prináša najväčší zisk, zatiaľ čo budú ešte stále využívať potrebnú stabilitu príjmu. "
ec.europa.eu
Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 Jan 2012-04-01 08:36
Terajsiemu ministrovi odporucam aby sa zriekol tejto funkcii a aby pokracoval vo svojej sukromnej robote(lebo Sabacka mliekaren je jeho sukromne vlastnictvo ak ste nevedeli).VRATTE NAM DRAGINA.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #2 Ano 1 2012-03-31 13:27
To sto nam se desava u poljoprivredi a i sire, je rezlutat dosadasnje politicke elite, koja sada seta po Srbiji i opet prica varljive price "Mi cemo uraditi ovo, mi cemo uraditi ono...". Svi oni od prvog do poslednjeg, su se do sada pokazali, i ja im vise ne verujem, a Vi kako hocete./
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Guest 2012-03-30 16:39
:-x www.e-novine.com/.../
:arrow:
URS - Ivana Dulic Markovic:
Posle 4 godine, tri ministra i isto toliko agrarnih politika, mesec dana pred izbore agrarna politika se menja i nameće još jedna koja će imati efekat kao i predhodne – smanjiće se stočarstvo i druge visokovredne proizvodnje kao što su povrtarstvo i voćarstvo, napraviće se ogromne regionalne razlike a pare će završiti u rukama nekolicine prerađivača.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články