Letí pieseň, letí

Letí pieseň, letí
 
V Kovačici v nedeľu /14.12.2008/ prebiehal 10-ty ročník festivalu slovenských novokomponovaných zábavných piesní pre deti - Letí pieseň, letí. Najlepšou interpretkou bola Michaela Čiliaková z Kulpína, druhé miesto obsadila Renata Lovásová z Hložian a tretiu cenu si rozdelili Martin Krajčík z Petrovca a Irena Galátová z Kovačice.
 
Festival otvorila predsedníčka NRSNM a pokrajinská tajomníčka pre informácie Anna Tomanová – Makanová. Prítomná bola aj riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov a hudobná odborníčka Milina Sklabinská. Na festivale sa zúčastnilo 15 interpretov a to z Báčskeho Petrovca, Kovačice, Padiny, Hložian, Kulpína, Pivnice, Vojlovice, Jánošíka a Aradáču.
Skladby a interpretov hodnotila porota v zložení Ľuboslava Tomečeková z Jánošíka, Pavel Ďuriš a Jaroslav Nemček z Kovačice a Anna Medveďová z Báčskeho Petrovca, ktorá bola aj predsedníčkou odbornej poroty.
Festival bol vcelku zhodnotený ako úspešný a s dostatočnou kvalitou tak skladieb ako i textov a zmienky o interpretoch boli tiež veľmi pozitívne. Zvlášť bola pochválená aj organizácia, ktorú mal na starosti Dom kultúry v Kovačici.
Tohto roku boli hodnotené interpretácie a skladby. Texty sa nehodnotili, lebo väčšinou vyšli z pera našich známych spisovateľov. Iba niekoľko textov bolo autorsky podpísaných, napr. Pavlína Šajbenová a Marína Kaňová.
 
Ocenenie odbornej poroty je nasledujúce:
Prvú cena za interpretáciu získla kulpínčanka Michaela Čiliaková. Michaela zaspievala pieseň pod názvom Škola volá, autorky a skladateľky Maríny Kaňovej. Toto je zároveň aj najlepšia skladba festivalu.
Druhú cenu si vyspievala Renata Lovásová z Hložian, ktorá predniesla pieseň Láska je sloboda. Aj pod tento text a skladbu sa podpísala Marína Kaňová.
Porota udelila dve rovnoprávne tretie ceny za interpretáciu. dostali sa do rúk Martinovi Krajčíkovi z Báčskeho Petrovca, za pieseň Bola raz jedna trieda autorky Kvetoslavy Benkovej, ktorá je zároveň aj autorkou skladby a Irene Galátovej z Kovačice. Irena zaspievala pieseň Jaroslava Chalupu – Chcem brata, ktorý sa postaral aj o hudobnú stránku pesničky.
Keď ide o skladby, prvú cenu získla Marína Kaňová za skladbu Škola volá. Druhá cena sa dostala do rúk Eleny Krošlákovej z Báčskej Palanky za skladbu Poďme deti a tretiu cenu získal Jaroslav Fúsek z Kovačice za skladbu Mesiačková uspávanka. Andrea Speváková

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články